Consilierii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Unității Administrativ Teritoriale – Județul Hunedoara, prin Consiliul Județean Hunedoara, la implementarea proiectului ”Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic” din Investiția I.1 ”Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național” finanțat prin PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură.

Prin intermediul Componentei C11 Turism — Cultură se are în vedere creşterea coeziunii social, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă în special în mediul rural, prin promovarea transformării socio-economice durabile în zonele rurale și defavorizate prin dezvoltarea unei rețele de Organizatii Regionale de Management al Destinațiilor (OMD) și sprijinirea investitiilor locale în turism. De asemenea, se doreşte sprijinirea mobilității durabile prin crearea unei rețele naționale velo, care să includă rute EuroVelo și reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari.
”Obiectivul investiției 1.4 — Implementarea a 3.000 km trasee cicloturistice este sprijinirea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii de trasee cicloturistice la nivel național”, arată documentul.
Pentru traseele cicloturistice propuse spre finanțare este necesară îndeplinirea conditiei ca aceste trasee să traversează minimum 3 județe, astfel se va semna acordul de parteneriat cu județul Timiș (lider de parteneriat), județul Arad, judetul Caraș-Severin și Județul Hunedoara (parteneri de proiect) împreună cu alte unități administrativ-teritoriale (parteneri) de pe raza celor 4 județe, sub coordonarea Liderului de proiect, conform Ghidului solicitantului.
Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Investitia 1.4 din Componenta 11 —Turism Cultură — Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, în conformitate cu legislația în vigoare.
Monika BACIU