Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, sustine cã preconizatele concedieri de personal din sectorul energetic, chiar dacã nu vor avea loc în viitorul apropiat, ar fi necesare.

1_2siteDupã cum a precizat acesta, cele 4 mine care vor rãmâne în Valea Jiului sunt viabile, la fel si cele 2 termocentrale hunedorene (în special cea de la Paroseni în care s-au bãgat „ceva” bani), dar trebuie umblat un pic la structura personalului angajat. Astfel, cei care ar trebui sã fie pusi pe liber ar fi directorii si inginerii (care sunt prea multi) si nu cei care care lucreazã direct în subteran. „Eu, dacã as fi mai mare în domeniu, as face niste epurãri de personal dar nu printre mineri ci în conducere. Nu mi se pare corect ca minele care au astãzi 2 – 3 abataje sã aibã aceeasi structurã administrativã ca si minele care aveau cândva 9 – 10 – 11 abataje. Ei, aici chiar as face o restructurare si chiar i-am propus ministrului, atunci când a venit în Valea Jiului, sã facã tot posibilul ca sã fie incluse cât mai repede cele 4 mine viabile în complexul energetic si sã fie efectuatã epurarea de personal dar, în rândul sefilor care sunt prea multi. Sunt sefi pe stânga, pe dreapta sau în centru, care au salarii prea mari. Cu ei trebuie sã înceapã si sã continue restructurãrile de personal nu cu minerii care sunt cei care produc. Cel putin asa cred eu, care sunt matematician si nu sunt de acord sã se atingã cineva de un singur miner. Cei care distrug mineritul nu sunt guvernantii ci suntem chiar noi, cei pusi sã-l salvãm. S-au schimbat guverne, s-au schimbat directori, dar lucrurile au rãmas aceleasi. Un calcul matematic simplu spune cã în cazul în care se face mult-doritul complex energetic, cât mai repede, nu va mai fi nevoie de atâtia conducãtori si de atâta personal TESA care misunã peste tot. Avem nevoie doar de o mânã de oameni care într-adevãr produc, adicã  de mineri”, a declarat Mircea Ioan Molot.

Vrând – nevrând, Guvernul României va demara (în viitorul apropiat sau mai îndepãrtat) un program de concedieri, însotit de plãti compensatorii. Vizati vor fi angajatii din mai multe companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare si reorganizare, ce vor fi aplicate în perioada 2013 – 2018. Pe lista cu disponibilizãri se vor afla Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationalã de Închidere si Conservare Mine Valea Jiului si Societatea Nationalã a Huilei Petrosani.

Mircea Nistor