Actualul proprietar al Jiului, cel care dorea sã devinã viitorul patron al echipei si primarul Petrosaniului au analizat (ieri) conditiile în care formatia de fotbal ar putea supravietui si pe mai departe.

Concluzia rezultatã în urma întâlnirii este una singurã si sigurã: Jiul a ajuns la capãt de drum, dupã 94 de ani de existentã. Mai exact, cei trei au venit, au vãzut si analizat problemele cu care se confruntã echipa si nu au reusit sã ia nicio decizie care sã salveze de la disparitie o echipã de traditie în fotbalul românesc.

Simota vrea si nu prea

Alin Simota, actualul finantator al echipei a precizat, din startul discutiilor, cã este de acord cu cedarea definitivã a echipei, cu tot cu palmares, datorii, antrenori si jucãtori dar fãrã a ceda definitiv si baza sportivã. În privinta acesteia, Simota ar fi de acord doar cu punerea ei la dispozitie, temporar, doar atunci când este cazul. În ceea ce priveste datoriile actuale ale clubului acestea ar fi în sumã de 170 de milioane de lei vechi (cãtre arbitri), 210 de milioane de lei vechi (cãtre Federatia Românã de Fotbal) si 1,7 miliarde de lei vechi (salariile neplãtite cãtre jucãtori). În parantezã fie spus, desi pânã la debutul returului ligii a III-a au mai rãmas doar câteva zile, Jiul nu mai are niciun antrenor si niciun jucãtor. Cu totii au depus memorii la Federatie si au plecat deja spre alte zãri…

Bercea vrea, dar, cu totul

În acest timp, Emil Bercea, omul de afaceri care a anuntat cã doreste sã preia Jiul, vrea sã devinã proprietar si al echipei dar si al bazei sportive. În plus ar dori si garantia cã Jiul va promova în acest an în Divizia “B”. “Mã voi implica financiar doar dacã as avea garantia cã anul viitor Jiul va juca în Divizia B si dacã îmi va fi cedatã si baza sportivã. Altfel nu mã bag. Oricum este prea târziu, campionatul se reia în doar câteva zile si nu mai sunt nici antrenori si nici jucãtori. O echipã din Divizia D nu mã intereseazã”, a spus Emil Bercea.

Iacob – Ridzi nu poate

Pe de altã parte, Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani, a precizat cã el doar a încercat sã medieze preluarea echipei Jiul de cãtre altcineva dar nu poate interveni (legal) în rezolvarea acestei probleme. “Primãria nu poate prelua echipa. Dacã Alin Simota si Emil Bercea se înteleg si doresc sã sustinã echipa este foarte bine. Dacã nu, asta este”, a spus primarul.

Concluzie

Pânã una-alta, se pare cã Jiul are soarta pecetluitã. Aici este vorba despre echipa din Liga a 3-a, pentru cã mai fiinteazã o alta si prin Liga a 4-a… Prin urmare, tinând cont de faptul cã niciunul dintre cei care ar putea sustine financiar echipa de fotbal din Petrosani nu este dispus sã facã, momentan, acest pas, Jiul se pregãteste sã iasã din istoria fotbalului. Dupã 94 de ani de existentã…

Mircea Nistor