”Dl. Radu Câmpeanu mi-a spus cã este legat într-un fel anume, special, de Valea Jiului, citadelã a caracterelor puternice. I-am fãcut invitatia de a veni aici, la noi, si s-a arãtat încântat” – Costel Avram, coordonator PNL Valea Jiului.

Pentru a consolida liberalismul pe tãrâmul huilei, presedintele PNL Petrila si coordonatorul liberalilor din Valea Jiului, Costel Avram, s-a apropiat de presedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu, cel care a ”reînviat” liberalismul în politica româneascã de dupã 1989.

”M-am întâlnit cu domnia sa la Bucuresti, am stat de vorbã îndelung si, printre altele dl. Radu Câmpeanu mi-a spus cã este legat într-un fel anume, special, de Valea Jiului, citadelã a caracterelor puternice. I-am fãcut invitatia de a veni aici, la noi, si s-a arãtat încântat. Vreau sã organizez o întâlnire a liberalilor din Valea Jiului cu domnul Radu Câmpeanu, dar vom stabili si un program flexibil cu aceastã ocazie” – a declarat Costel Avram.

Radu Câmpeanu, presedinte fondator al PNL, primul presedinte al PNL de dupã 1989, a fost ales în aceastã functie la 31 martie 1990, la prima Conferintã Nationalã a formatiunii. El fusese desemnat secretar general al partidului, la 6 ianuarie 1990, dupã ce activitatea formatiunii politice fusese reluatã. Radu Câmpeanu a detinut aceastã functie pânã la 28 februarie 1993, când a fost înlocuit de Mircea Ionescu Quintus. În perioada în care Radu Câmpeanu a condus PNL, din partid s-au desprins mai multe aripi: Partidul National Liberal – Aripa Tânãrã (PNL-AT) – 23 iulie 1990; Partidul National Liberal – Conventia Democraticã (PNL-CD) – 29 aprilie 1992.

Prima organizatie PNL din Valea Jiului a fost la Lupeni, iar Radu Câmpeanu însãrcinase pentru asta pe inginerul minier Dragos Vonica, cel care a devenit la primele alegeri de dupã 89, cel mai tânãr consilier judetean. ”Pentru mine, revolutia din 1989 a fost un eveniment care mi-a marcat trecerea la maturitate. Mi-au fost încredintate unele responsabilitãti care, la vremea respectivã, îmi pãreau de o importantã crucialã: aveam carnetul de membru PNL cu numãrul 116, domnul Constantin Câmpeanu mã însãrcinase cu formarea primei organizatii PNL din Valea Jiului. Am participat la primele alegeri pentru formarea primului Consiliu Judetean. Am fost ales consilier judetean din partea PNL. Eram cel mai tânãr membru al Consiliului Judetean” – a declarat lupeneanul Dragos Vonica, acum prosper om de afaceri în Spania.

Ileana Firtulescu