7_siteMinerii vând huila din Valea Jiului la un pret foarte mic. Responsabilii din minerit cautã acum solutiile salvatoare pentru ca minele sã nu mai lucreze în pierdere.

Responsabilii de la minele din Valea Jiului cautã solutii pentru a obtine un pretmai bun la huilã. Asta pentru cã acum vând huila ieftin, iar Complexul Energetic Hunedoara ar putea sã obtinã sume mai mari. „Pretul la G Calorie este 69 de lei în ianuarie.

Pe februarie nu e încã stabilit, dar cãutãm sã obtinem un pret mai mare. Purtãm si acum discutii cu Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat Nicolae Drãgoi, director general Societatea Nationalã a Huilei.

Si prefectul judetului Hunedoara a vorbit la Petrosani despre pretul huilei. Asta în conditiile în care pretul devânzare al acestei rezerve este unul reglementat si nu poate fi modificat. Totusi, o solutie ar fi, dacãminele viabile si cele neviabile ar vinde la preturi diferite. „Astãzi CEH are un pret reglementat de 272 de lei. Pânã când se vor reglementa problemele si pretul va ajunge la cel corespunzãtor  depeste 300 de lei,e foarte greu sã obtinem o majorare a pretului pe Giga Calorie. Eu cred cã, din discutiile purtate cu cei responsabili, vom identifica solutiile,asaîncât pretul Gcal sã fie diferit pentru nînchideri si pentru SNH”, a adãugat si Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara.

Cei de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine au subventii de aproape 80 deleipe G Calorie,la care se adaugã cei 69 de lei obtinuti de la CEH, iar SNH are doar 69 de lei.

În plus,ultimul control al Curtii de Conturi a scos la ivealã faptul cã minele din Valea Jiului vând cãrbune la preturi mai mici decât cel de productie, lucru paradoxal, în conditiile în care minerii nu sunt lãsati sã vândã huila la preturi mai mari.

Diana Mitrache