Haiducii huilei fac pagube de zeci de mii de lei si rãmân liberi

9_siteZeci de tone de huilã sunt furate de cãtre hotii de cãrbuni din Valea Jiului, în special de cei din Aninoasa-Iscroni si desi sunt prinsi chiar si în flagrant, rãmân în libertate. Pânã când sunt condamnati acestia dau loviturã dupã loviturã. Prefectura Hunedoara s-a mobilizat pentru a pune capãt acestui fenomen.

Raziile repetate si dosarele penale întocmite de politisti si jandarmi nu-i sperie pe hotii de cãrbune din Colonia Iscroni din Aninoasa, atât timp cât sunt lãsati de magistrati în libertate. La finele sãptãmânii trecute prefectul judetului, Sorin Vasilescu s-a întâlnit cu autoritãtile competente sã stopeze furturile de huilã iar imediat s-a pus la cale un plan care ar fi trebuit sã-i descurajeze pe hoti.

„Intentia a fost ca dupã o actiune în fortã a structurilor de politie si a jandarmilor, hotii sã fie printi în flagrant si pentru cã atentau inclusiv la siguranta feroviarã, sã fie retinuti si dusi la Parchet pentru emiterea unor mandate de arestare preventivã. Dacã vedeau cã sunt arestati câtiva, ceilalti ar fi fost descurajati”, spun surse care au luat parte la discutii.

Imediat s-a pornit o pândã si în plasa politistilor au cãzut mai multi hoti de cãrbuni din Aninoasa. Cinci bãrbati care furaserã peste 8 tone de cãrbune brut din vagoane. „Politistii Politiei Orasului Aninoasa, împreunã cu cei ai Postului de Politie T.F. Livezeni, jandarmi din cadrul  I.J.J. „Decebal” – Hunedoara si reprezentanti au  S.N.H. Petrosani au efectuat o actiune în statia CF RC Iscroni si în cartierul Centru II din Aninoasa. În urma acestei actiuni, politistii au identificat 5 persoane din cartierul Centru II – Aninoasa, cu vârste cuprinse între 15 si 48 de ani, cu privire la care s-a stabilit cã au sustras, în cursul lunii februarie, peste 8500 de kilograme de cãrbune.

Întreaga cantitate de cãrbune brut a fost ridicatã si predatã cãtre SPCVJ Vulcan – Coroesti, prejudiciul fiind recuperat în totalitate”, a precizat inspectorul Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt IPJ Hunedoara.

Hotii de huilã s-au ales cu dosar penal pentru furt calificat, însã sunt cercetati în libertate. Alti doi cãrbunari prinsi în flagrant cu sacii de cãrbune si sunt cercetati pentru furt tot în libertate. Cum pânã la o condamnare vor trece luni bune, hotii se vor întoarce la „muncã”.

Maximilian Gânju

Advertisements