U n parlamentar hunedorean vrea să afle dacă instalațiile de transport pe cablu ar putea fi considerate ca fiind de tip transport public local.

Instalațiile de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri și telesanii) sunt destinate exclusiv activităților turistice. Acestea conectează zone greu accesibile și sunt o modalitate prin care turiștii sunt transportați spre zone turistice de interes și/sau activități turistice.
”De asemenea, sunt un factor de creștere economică în zonele unde sunt instalate. Ca urmare a discuțiilor avute cu operatorii de turism din Valea Jiului care activează în Stațiunea Straja (unde sunt aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil, cu 12 pârtii de schi, fiecare echipată cu instalație de transport pe cablu) mi s-a comunicat
faptul că serviciul de transport pe cablu se realizează secvențial. Din păcate, cu toată bunăvoința autorităților locale, costurile mari de întreținere a echipamentelor de transport pe cablu obligă operatorii să efectueze secvențial serviciul de
transport pe cablu și din acest motiv nu pot deservi toți turiștii. Acest tip de
transport ar putea fi
considerat transport public local însă nu există legislație care să permită subvenții pentru acesta”, arată Ilie Toma, deputat PSD.
România este recunoscută pe plan internațional ca fiind o destinație turistică. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, precum și diversificarea serviciilor oferite trebuie susținută de toate autoritățile României.
”Prin urmare, Domnule Ministru vă rog să-mi comunicați răspunsul la următoarele întrebări: – Referitor la speța expusă mai sus, aș dori să-mi comunicați care ar fi procedura legală și mecanismele prin care activi­tatea de transport pe cablu ar putea trece de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului la autoritățile publice locale care administrează UATurile pe raza cărora se regăsesc mijloace de transport pe cablu. – Care ar fi articolele de lege care trebuie modificate de către Parlamentul României astfel încât să treacă de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în coordonarea autorităților locale și gestionate de către UAT-uri”, mai arată parlamentarul.
Monika BACIU