Explozie într-o locuintã din Petrila, ieri dimineatã. Un bãtrân a fost rãnit si transportat la spital, iar deflagratia a produs pagube în mai multe apartamente.

Ieri dimineatã, putin dupã ora 8:00, cei care locuiesc în Cartierul 8 Martie din Petrila s-au speriat teribil de o bubuiturã care a rãsunat de departe. Nimeni nu îsi închipuia ce putea sã fie. Doi bãtrâni care locuiau într-o garsonierã modestã din blocul 27 nici nu bãnuiau ce îsi asteaptã atunci când au aprins becul din baie. Bãrbatul a fost cuprins de suflul unei deflagratiei, care a scos pur si simplu usa de la intrare din balamale. “Dimineatã când m-am trezit si m-am dus si eu la baie sã mã spãl, ca orice om, am aprins becul, iar dupã o bubuiturã a zburat usa de la intrare afarã pe scarã. Nu stiu ce s-a întâmplat. Eu nu am pãtit nimic, dar sotul a fost ars, pentru cã el s-a dus încolo, spre balcon, unde avem aragazul. Nu mai stiu cum a fost, m-am speriat”, a spus Francisca Ionescu, proprietara garsonierei.

Bãrb1_1siteatul ars este internat la Spitalul de Urgentã Petrosani cu arsuri pe mâini si pe fatã. “În momentul prezentãrii în serviciul nostru, pacientul prezenta un traumatism la nivelul fetei si arsuri de gradul I si II pe fatã si pe mâini. Este stabil din punct de vedere hemo-dinamic, sub supraveghere pe sectia de Chirurgie Plasticã a spitalului nostru. Deocamdatã nu se pune problema transportãrii acestuia în altã parte, dar dacã vor interveni alte complicatii, cum ar fi infectii ale cãilor respiratorii, va trebui sã facem asta”, ne-a declarat dr. Liliana Dumitru, medic UPU SMURD Petrosani.

Vecinii care locuiesc în blocul 27, dar si în cele alãturate, s-au speriat teribil atunci când au auzit zgomotul exploziei. Unii au fost treziti din somn de haosul din jur, iar altii au crezut cã s-a sfârsit lumea. “Am auzit un zgomot puternic de dimineatã. Nu stiam ce este, am crezut cã o fi ceva de la vreun bar din apropiere”, a spus un martor. “Mã pregãteam sã fac ceva de mâncare când am auzit bubuiala aia.

M-am speriat de nu mai stiam ce sã fac, ce se întâmplã. Nici acum nu pot sã-mi revin”, a spus si un bãtrânel de pe acelasi palier unde a avut loc explozia.

Proprietara  garsonierei spune cã nu îsi poate explica de ce s-a întâmplat asta, pentru cã nu stia sã aibã scãpãri de gaze, iar detectoarele, cu atât mai mult, cu cât au functionat normal. “Nu stiam nimic de gaz. Nici cã sunt scãpãri, nici cã nimic. Si acum se simte miros de gaz, dar vedeti, detectorul este în prizã, functioneazã normal si nu a scos niciun zgomot cã ar fi ceva”, a mai spus Francisca Ionescu.

Reprezentantii firmei EON Gaz au venit la fata locului pentru a face cercetãri. Dar, ca de obicei, nu s-a ajuns la nicio concluzie.

“Nu stim nimic, nu vã putem spune. Facem cercetãri, iar concluziile vã vor fi transmise de purtãtorul nostru de cuvânt ”, a spus  Dorin Pavel, sef District.

Dar, pe lângã sperietura teribilã, multi locatari de pe acelasi palier s-au ales si cu pagube materiale însemnate. Usi îndoite de suflul exploziei, geamuri sparte si multe altele. Câtiva dintre ei spun acum cã nu au bani pentru reparatii. “Ce mã fac eu acum, cine îmi dã bani sã pun usa si geamurile? Eu am o pensie de boalã de 5 milioane lei vechi , cum sã mã descurc? Acum stau asa, fãrã usã, fãrã geamuri… ”, a spus cu lacrimi în ochi un bãtrân, vecin pe acelasi etaj.

Reprezentantii primãriei Petrila au venit la fata locului si au afirmat cã vor face tot posibilul sã îi sprijine într-un fel sau altul pe cei afectati de aceastã nefericitã întâmplare. “ Deocamdatã nu avem bugetul aprobat, dar vom ajuta cum putem. Vom duce tâmplari si muncitori de la noi pentru reparatii si, de asemenea, si ceva materiale de constructie”, a spus Florin Mogoi, consilierul primarului Ilie Pãducel.

Cauza producerii exploziei va  putea fi stabilitã în zilele urmãtoare, însã martorii de fata locului spun cã cel mai probabil este vorba de o acumulare de gaz.

Luiza Andronache