Vor sã îi stoarcã precum pe lãmâi?! / Doi medici obligati sã lucreze în regim de 12 cu 24 la Urgenta Spitalului Vulcan

În totalã necunostintã de cauzã, alesii locali din Vulcan au  gãsit „rezolvarea” problemelor financiare ale Spitalului Municipal Vulcan: au desfiintat linia de gardã de la urgentã.

Doi medici ar trebui sã asigure permanenta la Compartimentul de Primire Urgente al unitãtii medicale din Vulcan, dacã tinem cont de ultima decizie luatã de alesii din Vulcan la sedinta de joi. Practic, acestia au decis desfiintarea liniei de gardã de la CPU, iar medicii sã lucreze, din data de 1 martie, în regim de 12 ore cu 24. Problema este cã alesii locali din Vulcan au votat în necunostintã de cauzã, fãrã sã tinã cont de faptul cã legislatia prevede în aceste cazuri existenta a cel putin 5 medici. „În acest moment, la Spitalul Vulcan la Urgentã sunt 3 medici cu normã întreagã si doi cu jumãtate de normã. La cele douã jumãtãti de normã se renuntã si mai rãmân 3 medici. Si acum apare problema: unul este medic coordonator si oficial nu se pune la socotealã, iar unul este plecat în Irak, deci mai rãmâne un medic. Acum, si dacã ar lucra si medicul coordonator, tot nu se acoperã perioada de 12 cu 24”, au declarat surse oficiale din interiorul  aparatului administrativ.

Sursele noastre mai spun cã problema banilor la unitatea sanitarã se putea rezolva cu un demers simplu la minister. Practic, Compartimentul Primire Urgente, unde ajung peste 800 de pacienti lunar, ar fi putut fi preluat si bugetat – direct sau indirect – de Ministerul Sãnãtãtii. Ar fi putut functiona în continuare la Vulcan, dar ca sectie a UPU Petrosani, iar diferenta de bani sã vinã de la Ministreul Sãnãtãtii. În plus, se putea vorbi despre suplimentarea numãrului de paturi, ceea ce ar fi dus la cresterea deconturilor fãcute de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Numai cã s-a mers pe solutia cea mai simplã si mai la îndemânã, în timp ce edilul Gheorghe Ile s-a arãtat total nepãsãtor fatã de posibilitatea plecãrii medicilor de aici.

Compartimentul de Primire Urgente al Spitalului Municipal Vulcan a devenit functional la data de 1 ianuarie 2009 si si-a dovedit din plin eficienta. Pânã atunci, ambulantele duceau pacientii direct la Urgenta Spitalulului din Petrosani, însã în cele mai multe cazuri orice minut sau orice kilometru conteazã pentru salvarea vietii unui om. Mai trebuie spus cã economia fãcutã cu desfiintarea liniei de gardã de la CPU este de fix 770 de milioane de lei pe an, respectiv costurile de functionare, ceea ce reprezintã o sumã mult mai micã fatã de celelalte linii de gardã de pe sectii. În acelasi timp, creantele spitalului sunt de miliarde de lei.

La sedinta de consiliu de joi s-a mai decis ca Spitalul Municipal Vulcan sã fie condus de o comisie, care sã o înlocuiascã pe Mariana Mateescu.

Carmen Cosman

2 comentarii la „Vor sã îi stoarcã precum pe lãmâi?! / Doi medici obligati sã lucreze în regim de 12 cu 24 la Urgenta Spitalului Vulcan

 • 1 martie 2013 la 21:31
  Permalink

  Cum va explicati dragi cititori nca d-na manager Matesc a luat in urma cu 2 saptamani titlu de cel mai bun manager de spital e cu primarul la premii iar acum a demis-o pe ce criterii a luat aceast titlu.

  Răspunde
 • 2 martie 2013 la 14:23
  Permalink

  Superrr!
  asta da ,daca ce spune Ana e adevarat ,atunci fiecare poate sa traga ce concluzii vrea!
  Bravo primare!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.