10_sitePrimãria Petrosani a amenajat spatii de depozitarea gunoiului menajer la fiecare bloc de locuinte din municipiu care are ghenã si intentioneazã sã desfiinteze aceste spatii pentru cã sunt un real pericol pentru sãnãtatea publicã.

Zeci de plângeri ajunse pe adresa edililor în anii trecuti, avertismentele inspectorilor de la Sanepid sau ale altor institutii i-au determinat pe edilii din Petrosani sã închidã ghenele de gunoi ale blocurilor cu opt etaje. În schimb au amenajat în imediata apropiere a acestora spatii îngrãdite cu containere de gunoi astfel încât locatarii sã nu fie nevoiti sã umble prea mult cu punga cu deseuri menajere. Totusi intentia municipalitãtii nu este vãzutã cu ochi buni de cãtre asociatiile de locatari.

E mai comod sã arunci gunoiul de la etaj

„Este practic imposibil sã cureti acele ghene de gunoi, trebuie sã faci o multime de manevre cu gunoiul menajer, sã-l duci dintr-o parte în alta în vãzul tuturor. Sunt numeroase plângeri si noi le-am pus în vedere sã închidã spatiile. Nu le prea convine pentru cã este mai comod sã-si arunci gunoiul decât sã-l duci la container. Vara mirosul este insuportabil si este un real focar de infectie, lucru pe care ni l-au spus si cei de la Sanepid. La blocurile cu patru etaje oamenii îsi duc plasa cu gunoi la container, la case la fel. Nu vãd de ce nu se poate si la blocurile cu opt etaje. Am amenajat spatii de depozitare cum cere legislatia UE si trebuie sã ne conformãm toti”, explicã un reprezentant al municipalitãtii Petrosani. Ghenele de gunoi ar urma sã fie închise din aceastã primãvarã iar administratorii blocurilor vor trebui sã se ocupe de acest lucru precum si de informarea locatarilor.

Maximilian Gânju