Primãria Petrosani s –a trezit, peste noapte, parte în zeci de procese deschise chiar de magistratii din Petrosani, iar edilii nu au decât sã urmeze cursul firesc al actiunilor în instantã.

Sunt aproape 100 de procese pe rolul Judecãtoriei Petrosani care au ca obiect „contestatie la executare” si care se referã, practic, la prescrierea executãrii unor sanctiuni contraventionale cu obligarea la prestarea unei activitãti în folosul comunitãtii în cuantum de câteva ore, în functie de valoarea amenzii. Majoritatea sanctiunilor contraventionale transformate în ore de muncã în folosul comunitãtii sunt amenzi aplicate de IPJ, dar în putine cazuri primãria este cea care a cerut constatarea împlinirii termenului de prescriptie. În cele mai multe situatii, dosarul a fost deschis de Biroul Executãri Civile din cadrul Judecãtoriei Petrosani care are aceastã posibilitate legalã.

Au suspendat cãutãrile

Asa cã, în timp ce edilii cãutau contravenientii, primãria s-a trezit citatã în aceste procese în calitate de intimat, alãturi de contravenient. „La Petrosani este o situatie putin mai specialã, în sensul cã instanta din municipiul Petrosani se sesizeazã cumva din oficiu si prescrie acele procese de contraventie, pentru cã ei considerã cã nu se prelungeste termenul cu fiecare demers fãcut pentru gãsirea celui care are de executat muncã în folosul comunitãtii. Juristii nostri au o opinie putin diferitã, dar sigur cã instanta este suveranã”, a declarat Nicolae Tascã, purtãtor de cuvânt al Primãriei Petrosani. Si, cum nu au ce sã facã, juristii primãriei se supun regulilor instantei de judecatã si suspendã actiunile de depistare a celor care nu si-au plãtit amenzile si nici nu au prestat orele de muncã în folosul comunitãtii.

De precizat cã sunt multi cei cãrora li se transformã amenzile în ore de muncã.  La petrosani, din 2010 – de când s-a declansat aceastã actiune – si pânã acum sunt peste  1000 de mandate primite de municipalitate din partea instantelor de judecatã. În 2010 au fost 507 mandate, în 2011 – 345, iar în 2012 – 150.

Carmen Cosman