11_sitePare incredibil, dar doi dintre cei audiati ca martori în dosarul tragediei de la Uricani au scãpat de la moarte sigurã pentru cã au iesit mai repede din subteran. Sunt amãnunte socante scoase la luminã de procesul aflat pe rolul Judecãtoriei Petrosani.

Echipa de electricieni care lucra în subteranul Minei Uricani în urmã cu doi ani, înainte de cumplita explozie care a ucis cinci oameni, a mai cuprins cel putin încã douã persoane.

Doi oameni care au fost alãturi de victime ore în sir, dar care au sãpat cu viatã ca printr-o minune si asta pentru cã au iesit mai repede din subteran, ca sã prindã autobuzul. Practic, au fentat moartea, iar acum îi pot ajuta pe magistrati sã reconstituie ultimele minute din viata celor cinci angajati morti în subteranul EM Uricani în data de 5 februarie 2011.

Viorel Sava a recunoscut, atât în fata anchetatorilor, dar si în fata magistratilor, cã a decis sã iasã mai repede din subteran. Asta dupã ce colegii lui spuneau cã lucrarea nu se va finaliza la schimbul I, ci va continua si la schimbul II. Sava a povestit cã, în acel moment, a decis sã iasã mai repede din subteran, împreunã cu alt coleg, ca sã prindã autobuzul de ora trei. Altfel, ar fi trebuit sã rãmânã în subteran pânã la ora 15.00. iar ceea ce pare sau este un act de indisciplinã, pânã la urmã i-a salvat viata. Lui si colegului împreunã cu care a iesti din mãruntaiele pãmântului cu câteva minute înainte de devastatoarea explozie. Si asa a putut sã le redea anchetatorilor si cuvintele aproape premonitorii ale uneia dintre victime care lucra la transformator si, când a vãzut cum aratã faza de la o bobinã a transformatorului, ar fi exclamat: „Dupã ce îi dãm drumul, sã vezi ce o sã bubuie”.

Filmul tragediei

În februarie 2011, o echipã alcãtuitã din cinci lucrãtori efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distributie TD 3C. În jurul orei 14.30, seful de lucrare a anuntat cã a finalizat operatiunea si cã a cuplat tensiunea electricã în zonã, însã acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafatã Dupã aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre statiile principale de ventilatoare a vãzut o dârã de fum la una din evacuãrile aerului viciat din subteran si a dat alarma. Imediat au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani si ai Statiei Centrale de Salvare Minierã. În jurul orei 19.00, o echipã formatã de 15 salvatori minieri a intrat în subteran si a încercat sã afle care este starea minerilor rãmasi în mãruntaiele pãmântului, dar verdictul a fost cutremurãtor: toti cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, însã, la un pas sã se transforme în victime, dupã ce, la ora 22.50 a avut loc o replicã a primei explozii. Din fericire, salvatorii minieri erau deja în rampã putului si nu au fost surprinsi de suflul exploziei. Patru fosti sefi ai EM Uricani au fost acuzati de ucidere din culpã si au fost trimisi în judecatã, la Judecãtoria Petrosani.

Carmen Cosman