D r. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, va primi „Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri”, conferită de președintele României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Ceremonia de înmânare a acestei distincții va avea loc în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni – fostă reședință domnească și regală, în preajma celebrării Centenarului Încoronării de la Alba – Iulia, din 15 octombrie 1922.

Cercetătorul științific, dr. Daniel I. Iancu, de la MCDR Deva, va primi această distincție ca urmare a contribuției sale importante la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire.
„Joi, 13 octombrie 2022, la Muzeul Național Cotroceni, Salonul Cerchez, colegului nostru dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, i se va înmâna „Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri”, conferită de Președintele României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Această distincție este o recunoaștere a activității de cercetare și a contribuției dr. Daniel I. Iancu la cunoașterea și apărarea valorilor în numele cărora s-a realizat Marea Unire din decembrie 1918”, au informat, într-un comunicat, reprezentanții MCDR Deva.
„Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organi­zațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.
Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri și reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincție națională.
Făcând parte dintre demersurile menite să marcheze, sub aspect simbolic și la cel mai înalt nivel, împlinirea unui veac de la încheierea participării României la Primul Război Mondial, participare încununată prin înfăptuirea Marii Uniri, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” omagiază efortul și dăruirea depuse de către o întreagă generație în vederea înfăptuirii unității naționale, efort care a dus la unirea provinciilor istorice ale Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Patria și, pe această cale, la constituirea României moderne.”
Monika BACIU