Peste 5 miliarde de lei a  pompat din 2004 si pânã acum Primãria Municipiului Petrosani în clubul de fotbal Jiul Petrosani. Asta pe lângã baza sportivã pusã la dispozitie cu titlu gratuit pe o perioadã de 10 ani cãtre asociatia controlatã de Alin Simota.

Chiar dacã Alin Simota a anuntat cã nu mai finanteazã echipa Jiul Petrosani si cã va retrage prima echipã din campionat din motive financiare, edilii din Petrosani nu pot denunta contractul prin care baza sportivã i-a fost pusã la dispozitie cu titlu gratuit omului de afaceri.

Nu putini sunt cei care spun cã, dacã Jiul nu mai joacã, baza trebuie sã se întoarcã al primãrie, dar acest lucru nu este posibil, pentru cã sunt stricte clauzele contractuale.

4_1siteAstfel, în contractul de comodat din 23.03. 2005, încheiat pe o perioadã de 10 ani, se prevede cã Asociatia „Club Sportiv Jiul petrosani” are ca

obligatie doar „sã desfãsoare activitãti sportive”. Dacã la nivel de fotbal profesionist sau la nivel de simplã „miutã”, asta nu mai conteazã. Si cum al Jiul existã echipa a doua, baza rãmâne a lui Simota încã vreo doi ani, dacã el se decide sã nu înstrãineze brandul.

Miliarde din bugetul local

Pe de altã parte, administratia publicã localã nu poate finanta salariile fotbalistilor, asa cum s-a solicitat, dar bani seriosi tot s-au pompat în club. Astfel, în 2004 s-au alocat din bugetul local 100.000 de lei pentru transportul echipei sau cantonamente. În 2005 au venit alte 220.000 de lei pentru înlocuirea a 7.000 de scaune. Ulterior, s-au mai alocat 204.559 de lei pentru reparatii curente la baza sportivã, pentru ca în 2010 si 2012 sã fie alocate vreo 19.000 de lei pentru echipament sportiv. În total, sunt 5,430 miliarde de lei vechi bani veniti din bugetul local si ajunsi în conturile Jiului.

Carmen Cosman