10_siteÎn timp ce unele proiecte sunt posibile, diferite autoritãti nu constientizeazã potentialul lor. Turismul industriale se poate practica în Valea Jiului, însã deocamdatã nu existã o infrastructurã în acest sens.

Planuri au existat, existã si vor exista, dar degeaba. Pe site-ul Agentiei de Dezvoltare Regionalã Vest a fost publicat draftul pentru perioada de dezvoltare 2014-2020.

Judetul Hunedoara este unul cu o încãrcãturã turisticã ridicatã, însã aceasta nu este valorificatã la adevãrata sa valoare. Potrivit documentului pe lângã turismul montan se poate promova si turismul industrial. Valea Jiului este o zonã care se preteazã perfect unor astfel de activitãti.

”Turismul industrial poate fi dezvoltat datoritã numeroaselor fostelor locatii industriale din regiune, unde nu se mai desfãsoarã nicio activitate de productie în prezent. Acestea pot fi transformate cu investitiile de rigoare, în repere turistice de interes pe harta regiunii în mod deosebit în judetele Hunedoara si Caras Severin. Astfel de potentiale obiective turistice se regãsesc în multe localitãti din cele douã judete cu un trecut preponderent industrial: orasele din Valea Jiului, Hunedoara, Resita, Anina”, se aratã în draft.

Asta se aratã în documentul elaborat pentru planul de dezvoltare al regiunii de vest. Autoritãtile locale din Aninoasa sunt si cel elocvent caz. Cei de aici au vrut sã realizeze o minã muzeu în locul fostei mine Aninoasa. Acest lucru a fost însã stopat de Banca Mondialã care a oprit finantarea pentru continuarea investitiei. Mai mult decât atât, nici actualul primar al localitãtii, Nicolae Dunca nu vede potentialul acestui proiect. Exploatarea Minierã Aninoasa, închisã în urmã cu cinci ani, nu se mai transformã în muzeu. Banca Mondialã a oprit finantarea de peste 2 milioane de dolari a acestui proiect.

Unic cel putin la nivel national, proiectul de transformare a Exploatãrii Miniere Aninoasa într-o minã- muzeu este în impas. Dupã ce de-a lungul timpului Guvernul României a tot întârziat alocarea fondurilor ce trebuie asigurate de partea românã, acum Banca Mondialã spune „pas” finantãrii. Iar în lipsa acestor fonduri, proiectul în valoare de peste 2 milioane de dolari, este blocat, pentru cã autoritãtile de la Aninoasa nu îsi pot permite sã plãteascã nici mãcar paza incintei miniere.

Proiectul de ecologizare a Minei Aninoasa si transformare a unei pãrti în muzeu a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari si ar fi trebuit sã fie finantat în proportie de 85% de Banca Mondialã, în timp ce Guvernul României avea o cotã de 15%. Mina Aninoasa a fost închisã în urmã cu cinci ani, din cauzã cã nu mai era rentabilã. De atunci a intrat într-un amplu program de conservare. În locul ei, administratia localã si-a propus sã amenajeze prima minã muzeu din România, unde sã se poatã practica turismul subteran. Banca Mondialã a fost interesatã de proiect si l-a aprobat spre finantare, cu fonduri nerabursabile si, mai mult decât atât, tot organismul international urma sã suporte toate cheltuielile timp de doi ani. Conform proiectului, muzeul subteran are o suprafatã de douã hectare si va fi amenajat exact ca o veritabilã minã: cu utilaje, vagoneti si lãmpase. Numai cã finantarea s-a oprit, iar pânã acum s-au executat lucrãri în valoare de 3,2 milioane de lei, bani care au fost înghititi de ecologizarea fostului perimetru minier, precum si de reabilitarea clãdirilor exterioare care sunt cuprinse în mina – muzeu, respectiv casa masinii de extractie cu masina de extractie, douã hale care au apartinut unitãtii miniere, fosta statie de salvare minierã, tunelul care ducea minerii de la sala de apel pânã la putul principal si putul principal. Actualul primar al orasului, Nicolae Dunca, nu crede cã blocarea proiectului este o mare tragedie. Dunca spune cã oricum acest proiect era sortit esecului si cã ar trebui gãsite altã destinatie pentru fosta minã. “S-au reabilitat clãdirile respective si BM a oprit finantarea. Cred cã terenul ar trebui pus la dispozitie pentru  investitori, cã sunt niste hale foarte mari”, sustine primarul din Aninoasa.

Monika BACIU