9_siteSistemul medical al Vãii Jiului e zguduit de reorganizare, iar managerii fac calcule si împart personalul si banii. Asa se face cã o infirmierã are în grijã si 15 bolnavi, dar trebuie sã facã fatã.

Au rãmas putini, iar unele unitãti medicale trebuie sã facã n continuare concedieri. Aceasta este situatia în Valea Jiului, unde managerii de spitale sunt nevoiti sã se descurce cum pot. Asta în conditiile în care banii sunt mai putini, pacientii ajung cu sutele la spitale, iar asistentele, infirmierele si ingijitoarele muncesc pe rupte. „În cadrul unei sectii, infirmierele sunt normate la numãrul de paturi. Si normarea este undeva la 12 – 15 paturi si depninde de sectie. Pe, ATI spre exemplu, numãrul de infirmiere este mai imare, deci norma  de lucru e mai micã, dar e mult mai mult de lucru cu pacientii. La fel si la chirurgia plasticã. La recuperare, însã, numãrul de paturi de care rãspunde o infirmierã este mai mare, deci automat norma este mai mare”, a declarat dr. Alin Vasilecu, manager Spitalul de Urgentã din Petrosani.

La Spitalul din Petrosani sunt 627 de paturi, care mai mereu sunt ocupate, dar deconturile la CAS se fac pentru doar 490 de pacienti. Sunt 400 de asistente, 110 infirmiere si 90 de îngrijitoare si medicii recunosc cã li se cere mai mult decât e normal. „Din pãcate problema nu se pune dacã ele se descurcã sau nu. Este numãrul de pacienti de care sectia trebuie sã se îngrijeascã. Si atunci, personalul medical, mediu si auxiliar încearcã sã-si de sfãsoare activitatea asa încât sã acopere tot ceea ce este de fãcut”, mai spune dr. Vasilescu.

Managerul Alin Vasilescu, cel care conduce unitatea medicalã cea mai mare din Valea Jiului, spune cã încearcã astfel sã se încadreze în normativele la nivel national, dar recunoaste cã mai are nevoie de oameni. „Existã un minus de 30 de infirmiere si cam 15, poate 20 de îngrijitoare. La asistente, deficitul este de sub 10%, iar deficitul de medici este de 15 – 20 de medici. Asta tinând cont si de rezidentii, care cândva, mãcar teoretic, ar trebui sã vinã înapoi la finalul studiilor”, conchis Vasilescu.

În aceste zile, în Valea Jiului se face o analizã la sânge a organigramelor. Asta dupã ce la Vulcan, spre exemplu, trebuie concediati cam 20 dintre angajati, pentru ca cheltuielile sã se reducã, asa încât unitatea medicalã sã poatã sã supravietuiascã.

Diana MITRACHE