99111_datini-lasata-secului-pastiÎn timp ce în marile orase ale judetului mai mult de vorbeste si prea putin se face pentru dezvoltarea turismului, zonele rurale au sansa de a se dezvolta mai repede decât cele urbane la acest capitol. Cele mai multe primãrii de comune au început deja sã-si înfiinteze centre de informare turisticã, acre sã promoveze obiectivele turistice.

În judetul Hunedoara nu numai vesnicia s-a nãscut la sat, ci si turismul, care e pe cale sã se si dezvolte într-o manierã fãrã precedent. Primãriile din comunele hunedorene au alocat, fiecare, sute de mii de lei pentru înfiintarea si dotarea unor centre de informare turistic, menitã sã le punã în valoare obiectivele de interes, dar si comuna în ansamblul ei. „Sunt fonduri alocate prin fostul program SAPARD.

Sigur cã aceste centre de informare turisticã ajutã localitãtile, administratiile publice, pentru cã majoritatea au obiective turistice, dar pot sã facã si agroturism. Îi ajutã sã obtinã venituri atât din eventualele taxe pentru vizitarea obiectivelor turistice, dar si din dezvoltarea afacerilor conexe, pensiuni, pensiuni agroturistice, etc”, a declarat prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Obiective turistice puse în valoare

De exemplu, comuna Ilia a alocat aproximativ 700.000 de lei pentru înfiintarea unui centru de informare turisticã. Cei care vin aici pot vizita Biserica din lemn “Sfântul Dumitru” construitã în sec. al XVII – lea, în intravilanul localitãtii Bretea Muresanã,

Biserica din lemn “Sfânta Cuvioasa Paraschiva” de secol XVII situatã în satul Braznic, dar si Biserica din lemn “Sfântul Nicolae”, care dateazã tot din secolul al XVII. Tot aici se gãseste Castelul Rappaport, construit în anul 1878, dar si Castelul Bethlen care este înscris pe listele UNESCO ca vechi monument de arhitecturã medievalã.

De asemenea, comuna Baru îsi deschide un astfel de punct de informare turisticã pe care a început deja sã-l utileze. Ca atractii turistice, comuna Baru se poate lãuda cu Biserica ortodoxã “Sfîntul Ilie” din satul Baru,  Biserica Pârvestilor, constructie care dateazã din secolul al XVIII-lea,  Muzeul de artã popularã “Maria Hord Gârbea”,  Rezervatia naturalã “Pestera Tecuri” dar si  Cheile Barului.

Iar exemplele primãriilor care vor sã dezvolte partea turisticã a localitãtilor poate continua. La Ghelari, de exemplu, edilii intentioneazã nu numai sã înfiinteze un centru de informare turisticã, dar sã amenajeze si diverse trasee turistice, precum si un observator turistic, iar banii vin tot prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã- FEADR.

Carmen Cosman