”Stiam de motivarea Hotãrârii Tribunalului Hunedoara, prin care se spunea – scris negru pe alb – cã se admite ÎN PARTE actiunea introdusã de Sindicatul Muntele, adicã doar pânã în luna iunie 2012 se vor plãti cei 10%.

Practic au tinut ascunsã hotãrârea si au mintit oamenii. Probabil ei au sperat la o rectificare de buget, dar aceasta nu a mai venit”- Sandu Daniel, presedinte Sindicatul Libertatea 2008 E.M.Livezeni.

Intrând în posesia sentintei tribunalului Hunedoara – prin care liderii de la Sindicatul Muntele îsi strigau victoria asupra CNH si obtinerea acordãrii celor 10 procente la salariile minerilor – am constatat cã minerii au fost mintiti, la fel ca întreaga opinie publicã . În plus motivarea sentintei Tribunalului Hunedoara prevedea foarte clar cã un eventual recurs dobora esafodajul fragil construit de Sindicatul Muntele în sustinerea cererilor din instantã.

Ce au fãcut ceilalti lideri de sindicat, din tabãra adversã care se considerã mai buni mai drepti, de nu au ”combãtut” minciuna?4_1site

”Am arãtat toate aceste minciuni, am iesit si pe posturi de televiziune, am spus si membrilor nostrii. De ce credeti cã am hotãrât sã facem o actiune separatã în instantã? Au mintit si mint în continuare. Invocã faptul cã nu au avut bani sã plãteascã un avocat si au pierdut. Dacã nu sunt pregãtiti pentru lupta sindicalã, sã stea acasã!”- a declarat Zoltan Lacatas, presedinte LSMVJ.

”Stiam de motivarea Hotãrârii Tribunalului Hunedoara, prin care se spunea – scris negru pe alb – cã se admite ÎN PARTE actiunea introdusã de Sindicatul Muntele, adicã doar pânã în luna iunie 2012 se vor plãti cei 10%. Noi, am fost si le-am vorbit oamenilor, le-am spus cum stau lucrurile si nu ne-au crezut pentru cã toatã presa a preluat atunci declaratiile lor mincinoase, si ale lui Adrian Jurca si ale lui Nica. Practic au tinut ascunsã hotãrârea si au mintit oamenii. Probabil ei au sperat la o rectificare de buget, dar aceasta nu a mai venit”- a declarat Sandu Daniel, presedintele Sindicatului Libertatea 2008 E.M.Livezeni.

Declaratiile din iunie 2012 ale liderilor Sindicatului Muntele erau optimiste gen ”Justita a fãcut dreptate!”, sau imprecise, dar clar cã a fost câstigat procesul, în primã instantã, cu Compania Nationalã a Huilei si minerii vor beneficia de cei 10% la salariu.

Sentinta Tribunal HD

Adrian Jurca, lider sindical al Sindicatului „Muntele”, 28 iunie 2012, zvj.ro:

„În februarie a.c., Sindicatul Muntele a semnat un act aditional la CCM 2012, care prevedea o mãrire salarialã pentru toti angajatii CNH cu 10%. Actul aditional nu a fost respectat. De aceea, în martie anul acesta au avut loc miscãri spontane ale minerilor. Am actionat în instantã CNH, iar MECMA a fost chemat în garantie de cãtre CNH (în calitatea sa de actionar majoritar, ca sã nu spunem proprietar al CNH). Astãzi (joi, 28 iulie), justitia a fãcut un act de dreptate socialã: toti angajatii CNH vor beneficia de prevederile actului aditional”.

Reprezentantii Sindicatului Muntele, 28 iunie 2012, Gazeta de dimineatã:

“Justitia a fãcut dreptate. Toti angajatii CNH vor beneficia de prevederile actului aditional la CCM 2012 semnat în februarie de cãtre Sindicatul Muntele si CNH. Pentru cei de la suprafatã se vor calcula retroactiv drepturile salariale cuvenite, iar pentru cei ce lucreazã în subteran se vor recalcula tinând cont de valoarea tichetelor cadou primite în compensare. Este o victorie a organizatiei sindicale. Sindicatul Muntele (cel mai mare sindicat din România care reprezintã angajatii CNH). Multumim tuturor celor care au avut încredere în organizatia noastrã. Noroc bun!”

Sentinta civilã nr. 1479/LM/2012 spune cã victoria sindicalistilor de la Muntele nu a fost totalã, asa cum au informat liderii Sindicatului Muntele, ci chiar minimã. O dovedeste înscrisul Tribunalului Hunedoara:

”Admite în parte actiunea în conflict de muncã formulatã si precizatã de reclamantul SINDICATUL ”MUNTELE” (…), în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NATIONALÃ A HUILEI SA (…) si în consecintã:

Obligã pârâta sã respecte Contractul Colectiv de Muncã pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional încheiat la data de 02.02.2012 si înregistrat la ITM Hunedoara sub nr 10995/99/30.12.2011/02.02.2012, prin acordarea cãtre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie, aprilie si mai 2012, cu luarea în calcul a compensãrilor prin tichete cadou (…)”

De ce instanta a admis ca doar pe cele patru luni sã fie acordatã diferenta salarialã, motiveazã clar în sentintã:

”Aceste drepturi vor fi acordate însã n umai pânã la zi, respectiv data pronuntãrii prezentei hotãrâri, datã pânã la care s-a fãcut dovada cã pârâta a încãlcat obligatiile ce-i reveneau si prevederile contractuale. Dupã aceastã datã nu se poate anticipa conduita angajatorului si nu se poate retine o încãlcare a dispozitiilor legale sau contractuale. Asa fiind nu se va da curs solicitãrii reclamantului de a fi obligatã pârâta la respectarea acestor clauze contractuale si în continuare, pe toatã durata de valabilitate a Contractului Colectiv de Muncã pe anul 2012”.

Tribunal Hotaraste

Mai mult, toatã motivarea Tribunalului Hunedoara aratã scãpãri majore în sustinerea cererilor Sindicatului Muntele, lucru care ar fi trebuit sã-i facã vigilenti si meticulosi în recursul fãcut de CNH si MECMA, judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, lucru care nu s-a întâmplat, procesul a fost pierdut si minerii vor avea de suferit. Speranta se aflã acum în ograda LSMVJ.

Ileana Firtulescu