Dupã ce au jucat si au pierdut în instantã majorarea salarialã a minerilor din Valea Jiului, liderii de sindicat mai dau o datã cu bâta în baltã.

Sindicatul Muntele a reclamat la ITM conducerea Societãtii Nationale a Hulei pe motiv cã refuzã sã îi cheme la discutii pentru negocierea unui nou contract se muncã al minerilor. Asta dupã ce, cu mânuta lor, au semnat cã sunt de acord cu prelungirea actualului contract pânã la finele anului 2013.

Liderii minerilor din Valea Jiului dovedesc o crasã necunoastere a legii. Si, în loc sã se ocupe de problemele cu adevãrat importante ale oamenilor, îsi pierd vremea în chestiuni inutile si utopice. Sindicatul Muntele, condus de Petre Nica, a reclamat la ITM conducerea SNH Petrosani, societate care  a preluat pãrtile din vechea CNH ce intrã în componenta Complexului Energetic Hunedoara. Sindicalistii sunt nemultumiti cã, în mod constant, SNH nu îi cheamã la discutii în vederea încheierii unui nou contract de muncã. Perfect motivat am putea spune, dar asta dacã am vorbi despre CCM al minerilor pe anul 21014, pentru cã pentru acest an minerii au un contract valabil. De fapt, pe finalul anului trecut, s-a semnat contractul minerilor din Valea Jiului pe anul 2012. Ulterior, printr-un act aditional, înregistrat la ITM; pãrtile semnatare – Compania Nationalã a Huilei Petrosani si Sindicatul Muntele – au convenit prelungirea prevederilor respectivului contract colectiv de muncã pânã la data de 31.12.2103.

Un contract care este valabil si acum, când minerii lucreazã la SNH, conform legislatiei în vigoare. Sorin Istrate, consilier în cadrul ITM Hunedoara si responsabil în relatiile cu mass – media, a explicat cã „legislatia prevede cã, în situatia în care se schimbã angajatorul, tot ceea ce derivã din contractele individual si colectiv de muncã rãmân în vigoare. În consecintã, CCM aflat în vigoare îsi produce efectele pânã la dara expirãrii valabilitãtii lui, respectiv 31.12.2013”.

Se zbat încã din ianuarie

Reamintim cã Sindicatul Muntele a depus o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncã Hunedoara, pe motiv cã a fost depãsit termenul de 10 zile pentru începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncã. Liderul de la Sindicatul Muntele, Petre Nica, sustinea cã au cerut renegocierea CCM de la finele lunii ianuarie, dar nu li s-ar fi onorat solicitarea. Pentru mineri, actiunea liderilor lor de sindicat nu mai este o noutate. La greva din primãvara anului trecut, acestia i-au strigat presedintelui de la „Muntele”: „Nica, Nica,  n-ai fãcut nimica!”.

Carmen Cosman