Actiunea LSMVJ aflatã pe rolul Tribunalului Hunedoara, în cauza privind aplicarea actului aditional al CCM – 10% mãrire salarialã – poate salva acest drept al minerilor pierdut ”prin neglijenta” Sindicatului Muntele, la Curtea de Apel Alba. ”Sentinta poate fi alta, dacã temeiul de drept este altul si reclamantul – altul”.
Sindicalismul minerilor este de multã vreme fragmentat în Valea Jiului, unii dându-se mai lideri decât altii, clar în detrimentul membrilor de sindicat – minerii. De data aceasta, spun juristii, tot rãul dintre ei poate fi un bine pentru mineri.
Este vorba de procesul pierdut de Sindicatul Muntele privind cererea în instantã a majorãrii sporului de periculozitate conform salariului minim pe economie, adicã 10 % la salariu, conform unui act aditional semnat în 2 februarie anul trecut.
Au murit cu dreptatea în brate
Fosti juristi ai CNH au declarat cã Sindicatul Muntele nu a stiut sã-si sustinã cauza în instantã si nu s-a conformat procedurilor, pentru cã una este Codul Civil si alta Codul de Procedurã Civilã privind litigiile de muncã.
Apoi cuvântul de fond ori nu a fost sustinut deloc, ori a fost neadecvat, pentru cã altfel nu se explicã rãsturnarea de
situatie fãrã rezerve. Este posibil ca în motivarea hotãrârii, Curtea de Apel Alba sã oblige CNH sã recupereze banii acordati, sau sã oblige Sindicatul Muntele sã înapoieze banii. În ambele situatii, CNH sau Sindicatul Muntele Lupeni trebuie sã se îndrepte împotriva salariatilor care au beneficiat de acesti bani si sã-i execute silit, indiferent unde sunt angajati la momentul de fatã. Chiar dacã Sindicatul Muntele a cerut un lucru corect,
cinstit, nu este suficient
sã-l ceri, ci sã stii si cum sã actionezi/declari/sustii pentru a-ti câstiga dreptatea, altfel mori cu ea în brate. Ceea ce s-a si întâmplat.
Altfel de proces, pe aceeasi temã
Dar mai existã o actiune în instantã, pe aceeasi problemã a majorãrii salariilor, doar cã cererea este formulatã si motivatã altfel, cu probe privind corespondenta între sindicate si CNH, CNH si Ministerul de resort, îndeplinirea conditiilor de acordare a acestor mãriri, respectiv încadrarea în buget etc., etc. În plus, un avocat specializat pe litigii de muncã se ocupã de caz. ”Noi avem procesul pe rol, la Tribunalul Deva, dar este cu totul altfel formulatã si motivatã cererea noastrã, a celor de la LSMVJ privind mãrirea salarialã a salariatilor CNH. Adicã s-au acordat acesti bani în baza a ceva, care a fost aprobat de cineva, s-a încadrat în buget, deci este absolut legalã acordarea celor 10%. Cui si de ce sã se tragã acesti bani dacã sumele se încadreazã în bugetul stabilit de minister? Cei de la Muntele au fãcut niste greseli majore si tot ce se întâmplã rãu în minerit este din cauza lor. Au pierdut pe toate fronturile si ceea ce este mai grav este cã scandalul care l-au iscat între categoriile profesionale din minerit – lucru nemai întâlnit – nu stiu dacã se va stinge. Eventual dacã acest sindicat se retrage… Vom vedea acum ce se mai poate repara privind aceastã mãrire de 10%” – a declarat presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas.
Liderii din cadrul Ligii Sindicatelor Miniere, împreunã cu avocatul în cauzã, s-au hotãrât sã astepte la rândul lor motivarea hotãrârii Curtii de Apel Alba Iulia, pentru a stabili cum vor actiona în continuare pentru a contracara rãul fãcut ”prin neglijenta” celor de la Sindicatul Muntele, pe lângã sustinerea cererilor lor.
Solutia datã de instata de judecatã poate fi alta, dacã temeiul de drept este altul, sindicatul este altul, deci existã sanse de câstig.
Ileana Firtulescu