Patru cabane din Straja au ars aproape in intregime, din cauza unui incendiu care, cel mai probabil a izbucnit la un cos de fum. Aproape 50 de pompieri au urcat duminica, la miezul noptii si s-au luptat cu flacarile mai multe ore.

Initial focul s-a manifestat la mansarda unei cabane, situata la 1.400 de metri altitudine, insa din cauza vantului puternic incendiul s-a propagat rapid la alte trei case de vacanta.

Doua dintre cabanele arse din Straja se aflau inca in faza de constructie, iar alte doua erau functionale. De precizat ca in Straja izbucnirea unui incendiu este extrem de periculoasa, din cauza ca imobilele sunt extrem de apropiate si se pot aprinde unul de la celalalt. In locul unde s-a aprins cabana noaptea trecuta era un conglomerat de case de vacanta, dar, din fericire, echipele de interventie au reusit sa limiteze la maximum pagubele ce se puteau produce.

„Accesul a fost destul de dificil. In prima instanta autospecialele nu au putut urca, iar pompierii au mers fie pe jos, fie preluati de masinile de teren din statiune. Ulterior, drumul a fost curatat si au putut ajunge 2 autospeciale”, a declarat Anemona Doda, purtator de cuvant al ISU Hunedoara. Pentru limitarea si stingerea incendiului au intervenit 50 de pompieri, ajutati de 9 jandarmi montani si de salvamontistii aflati in statiunea hunedoreana.

Reprezentantii ISU Hunedoara spun ca a fost foarte bine ca in munte a existat sursa de apa, un depozit care foloseste atat pentru alimentarea tunurilor de zapada artificiala, cat si pentru cazurile de forta majora, cum a fost incendiul de noaptea trecuta. Echipele de interventie au muncit trei ore pentru limitarea incendiului, dar apoi s-a intervenit pentru indepartarea oricaror posibile focare de incendiu.

Potrivit celor care au intervenit, in munte au ajuns cu dificultate din cauza zapezii si a ninsorii, iar incendiul deja se propagase la 4 cabane. Toate cele patru sunt lipite prin acoperis si toate au ars aproape in intregime. “Nu stim deocamdata care sunt pagubele. Din cate am inteles, doua din cele 4 cabane care au ars erau doar construite la rosu si nu prea aveau multe in interior. Noi ne bucuram si suntem multumiti ca focul nu s-a extins si la restul cabanelor din munte, pentru ca acolo sunt foarte multe constructii ingramadite”, spune Adrian Avram,  comandantul Detasamentului de Pompieri din Petrosani.

Din fericire nu sunt victime, pentru ca,in momentul producerii incendiului, in nicio cabana nu erau turisti, Doar in una dintre acestea era proprietarul, care nu a patit nimic.

Incendiul a izbucnit aproape de miezul noptii si constructiile erau amplasate aproape de capatul de sus al telescaunului, in imediata vecinatate a sediului Salvamont Straja.

Pompierii cred ca totul s-a produs din vina unui cos de fum suprasolicitat. In acest moment se fac verificari pentru a stabili cu exactitate ce s-a petrecut acolo.

Diana MITRACHE
Carmen COSMAN