Nu au urmat o filieră filologică, ncii una de real, dar, la finele școlii au o diplomă de calificare. Vorbim despre absolvenți ai Colegiului Economic Hermes din Petroșani, care susțin acum atestatele și care, la final, au o diplomă recunoscută la nivel european, în meserii extrem de cerute pe piața muncii.

Atestatele de acum sunt susținute cu agenți economici, care, la rândul lor, caută să își selecteze personalul cu care să lucreze. Iar tinerii absolvenți sunt dintre cei care au ales să învețe din liceu o meserie.
„La Colegiul Ecobnomic Hermes se desfșoară, în acaestă perioadă, examenele de certificare profesională nivel 5, pentru absolvenții de școală post-liceală. În acest an, specializările
sunt Tehnician în activități de agroturism montan, Agent de turism-ghid și, totodată, la colegiul nostru se desfășoară și examenul pentru Tehnician nutriționist, o clasă care a absolvit Liceul Tehnologic Lupeni”, a spus Mihaela Ionițoaei, director adjjunct Coleguiul Economic Hermes Petroșani.
Acești absolvenți au parte de perioade de instruire practică și, la final, dau un axamen practic la care vin și agenții economici interesați să selecteze personal de lucru.
Dar aici sunt și absolvenți de școală profesională, care primesc un atestat de nivel 3, examenele finale fiind tot în aceste zile.
„În acest an, avem specializarea Bucătar, Cofetar, Ospătar și Lucrător hotelier. Competențele de nivel 3 se vor desfășura atât în școală, cât și la agenții economici. Elevii care susțin examenul la specializarea de bucătar va susține proba la cantina studențească, iar lucrătorii hotelieri, la hotelul HP din Petroșani”, mai spune directorul adjunct.
Cu o astfel de calificare, elevii de la Colegiul Economic Hermes au o șansă chiar și peste hotare, pentru că aceste meserii sunt solicitate în orice țară.
„Este, până la urmă,
un certificat care le atestă niște competențe pe care ei le-au dobândit în urma cursurilor absolvite la liceul nostru. Pot lucra chiar și în străinătate”, a conchis Mihaela Ionițoaei, director adjunct Colegiului Economic Hermes Petroșani.
Diana Mitrache