SAMSUNGCaravana Carierei, un proiect european implementat de Blocul National Sindical, a ajuns în Valea Jiului, la Petrosani. Acesta se adreseazã elevilor din licee, care se pregãtesc sã urmeze studii superioare sau sã intre pe piata muncii.

Caravana Carierei si-a început activitatea la Colegiul Economic Hermes din Petrosani, ieri la primele orei ale diminetii, atunci când elevii de aici au luat contact cu lectorii. Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical si managerul acestui proiect le-a vorbit, printre altele, tinerilor din clasele a XII-a, despre oportunitãtile pe care le au dupã terminarea liceului.

“Este un program pe care l-am lansat în 2011 si care se adreseazã tinerilor din licee din ani terminali, dar si celorlalti care îsi desãvârsesc educatia în liceu. De ce facem acest program? Blocul National Sindical are un departament de cercetãri si analizã pe piata muncii si cu vreo trei ani în urmã am ajuns la concluzia cã asa cum merg lucrurile în România în momentul de fatã, cu un sistem educational si cu o scoalã care este ruptã si izolatã complet de mediul economic, cu o curiculã scolarã care cuprinde foarte putine informatii utile necesare tinerilor odatã ce au terminat liceul, si trebuie sã vã spun cã m-am întâlnit personal din decembrie 2011 si pânã în prezent cu peste 7000 de tineri de tot felul, din licee de top, dar si licee din comunitãti izolate, acestia, datoritã faptului cã scoala nu le dã informatiile de care au nevoie pentru momentul în care intrã pe piata muncii, sunt victime.  Foarte putini dintre ei au cunostintele necesare minimale pentru a putea face fatã provocãrilor care îi asteaptã în viatã”, ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS. Caravana Carierei se adreseazã tuturor elevilor de liceu, dar cu precãdere celor din clasele terminale, care au idee ce vor sã facã pe viitor, dar nu stiu cât vor fi sprijiniti. Chiar ei ne spun cã au avut ceva de învãtat de la întâlnirea din Caravana Carierei

SAMSUNGElevii au participat la seminarii si au sustinut si teste.  “Din acest proiect desfãsurat astãzi am înteles cã acesti oameni sunt veniti aici pentru a ne ajuta sã ne gãsim un viitor, un loc de muncã bine stabilit”, a spus un tânãr. “Acest proiect ne oferã oportunitatea de a alege calea cea dreaptã în ceea ce vrem facem pe viitor. Am înteles un lucru foarte important si anume cã trebuie sã ne gândim de douã ori înainte de a face o alegere, pentru cã noi, fiind în an terminal, clasa a XII-a, ne vom confrunta cu o problematicã mai grea, sã alegem ceea ce vrem sã facem pe viitor. Viitorul nostru este foarte important si vreau sã multumesc caravanei carierei pentru cã a venit sã ne îndrume”, a afirmat si o tânãrã din clasa a XII-a.

Profesorii si  reprezentantii conducerii unitãtii scolare de aici au afirmat cã abia au asteptat venirea caravanei. “ Este un lucru benefic pentru liceul nostru, pentru cã prin seminariile si activitãtile de consiliere care se fac, copiii nostri au de învãtat multe”, a spus Clara Ianc, profesor la  Colegiul Economic “Hermes” Petrosani.

Caravana carierei va sta si astãzi la Petrosani, dupã care se va deplasa spre un alt liceu din judet. De altfel, presedintele BNS, Dumitru Costin, a mai fãcut si câteva afirmatii referitoare la viitorul zonei, mai ales pentru tânãra generatie. “Tocmai le spuneam si tinerilor chestiunea asta cã “dom’le, de generatii noi facem minerit”! Poti sã faci minerit atâta timp cât din punct de vedere economic, activitatea asta se poate face, e rentabilã si cãrbunele pe care îl extragi, are valoare de întrebuintare. Având în vedere cã a dispãrut perioada aia din anii 60, 70 si chiar 80 când îti veneau lemnele si cãrbunii la poartã, si acum discutãm de alte sisteme de încãlzire, cãrbunele extras de aici poate avea valoare de întrebuintare doar într-un complex energetic. Adicã, el trebuie sã fie procesat si transformat în energie electricã si termicã”, a mai precizat Dumitru Costin.

Proiectul Caravana Carierei are la dispozitie aproximativ 5 milioane de euro si, în fiecare oras, primii 25 din fiecare scoalã primeste câte un notebook si un abonament de un an de zile gratis la internet.

Luiza Andronache