Cel putin 12 puncte din Constitutia României vor fi repuse în discutie, gratie senatorului din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu, care deja a constituit un grup de lucru la Petrosani.
În plus, senatorul de Valea Jiului sustine cã are în plan sã acorde audiente tuturor celor interesati, care vin cu propuneri concrete de revizuire a celui mai important act al României. „Chiar mi-am propus ca, de sãptãmâna viitoare sã constituim un Consiliu Consultativ, deja câteva persoane din Valea Jiului si-au anuntat prezenta doresc sã facã parte, si, împreunã sã aducem cât mai multe initiative la revizuirea Constitutiei. Deocamdatã s-au desprins doar câteva”, a declarat Haralambie Vochitoiu, senator PP-DD de Valea Jiului.
La revizuirea Constitutiei participã 23 de parlamentari,iar printre acestia se numãrã si Haralambie Vochitoiu, trimisul Vãii Jiului în Senatul României.
Vochitoiu vrea sã adauge câte ceva în plus si la articolul 44 a adãugat „pot fi confiscate si bunurile ce au fost înstrãinate, dacã se face dovada înstrãinãrii cu scopul ascunderii lor”, cu referire la „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”.
În ce priveste nivelul de trai, Vochitoiu cere sã fie adãugat un paragraf nou: „Prin nivel de trai decent se întelege asigurarea unui nivel minim de trai decent si a unui nivel minim de subzistentã potrivit datelor furnizate de institutele de cercetare a calitãtii vietii. Cetãtenii au dreptul si la mãsuri de asistentã socialã, potrivit legii. „Aceste drepturi nu pot fi reduse, existând obligatia statului de a lua mãsuri ca anual sã le indexeze cu rata inflatiei”, a mai aadãugat Vochitoiu în propunerea de revizuire.
Vochitoiu mai vrea ca oamenii care au de suferit din cauza unor functionari români, sã fie despãgubiti, iar „repararea pagubei se va face pe cheltuiala functionarului si a conducãtorului autoritãtii
publice ce se fac vinovati de vãtãmarea dreptului persoanei”. În plus, „rãspunderea magistratilor va fi administrativã, civilã si penalã.
Vochitoiu mai vrea ca “deputatii si senatorii sã fie alesi numai pentru douã mandate care pot fi si successive”, iar “mandatul Presedintelui României sã fie de 4 ani si sã se exercite de la data depunerii jurãmântului”.
Mai mult, „Presedintele României sã fie lãsat sã desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, la propunerea majoritãtii ce se formeazã în Parlament si sã numeascã Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament” si „Presedintele sã nu poatã refuza decât o singurã datã propunerea premierului, acesta din urmã putând propune aceeasi persoanã de douã ori”, iar „Candidatul pentru functia de prim-ministru sã fie propus de cãtre majoritatea formatã în Parlament”.
În ce priveste rãspunderea penalã a alesilor, Vochitoiu vrea ca „Dacã s-a cerut urmãrirea penalã, premierul sã poatã solicita Presedintelui revocarea din functie a membrului Guvernului în cauzã”. Nici primarii nu au fost uitati, iar la revizuirea Constitutiei, Vochitoiu ar vrea ca „Primarii si consilierii locali sã fie alesi numai pentru douã mandate, iar aceste mandate sã poatã fi si succesive”, în timp ce „Presedintele Consiliului Judetean si consilierii judeteni sã fie alesi numai pentru douã mandate care pot fi si succesive”.
O ultimã idee de revizuire a Constitutiei îi vizeazã pe magistrati,iar aici Vochitoiu vine cu propunerea ca la Curtea Constitutiuonalã „Trei judecãtori sã fie numiti de Înalta Curte de Casatie si Justitie, trei de Consiliul Superior al Magistraturii si câte unul de cãtre Senat, Camera Deputatilor si Presedintele României”.
Diana Mitrache