Î n Parcul Național Retezat camparea este permisă numai în locurile special desemnate de Administrația Parcului Național Retezat.

Locurile de campare desemnate în Parcul Național Retezat se află în următoarele zone: Râușor, Pietrele, Stâna de Râu, Buta, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Drăgșanu, Stănuleți. ”Campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele (jnepeni, muşchi etc.) pentru a vă aranja bivuacul. Locurile de campare sunt pentru odihnă. Respectă intimitatea celorlalți – pe munte oamenii sunt egali”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
În perioada estivală în refugiile Buta, Poiana Pelegii, Bucura și Zănoaga se asigură serviciul de permanență de către echipele salvamont și pot fi ocupate de către turiști doar în condiții excepționale (furtuni majore, incidente neprevăzute etc.). Recomandarea Administrației Parcului Național Retezat este ca turiștii care doresc să înnopteze în aceste zone să vină pregătiți cu corturi.
În plus, administrația Parcului Național Retezat atrage atenția turiștilor despre importanța respectării unor reguli.
Sunt interzise grătarele sau focurile de tabără în Parcul Naţional Retezat. Administratorii zonei protejate le atrag atenţia celor care au în plan astfel de iniţiative să renunţe la ele, altfel sunt pasibili de amendă.
”Conform legii, focul cu lemne şi cu alţi combustibili de natură vegetală este interzis pe teritoriul Parcul Naţional Retezat National Park. Orice foc, oricât de mic, se poate transforma în incendiu. Pentru ceai şi hrană caldă utilizaţi arzătoare camping (echipamente cu combustibil solid/ gazos/ lichid)”, arată administratorii Parcului Naţional Retezat.Excepţia o constituie focul la stâne, însă, acesta trebuie atent supravegheat, pentru a nu se propaga.
Turiștii care ajung în Parcul Național Retezat și nu respectă normele de mediu riscă amenzi de cel puțin 3000 de lei. Administratorii Parcului Național Retezar explică de ce nu sunt coșuri și containere de gunoi pe trasee și la intrarare în parc. Este nevoie de un minim impact uman în zonă.
“Vrem să păstrăm sălbăticia Retezatului și evităm apariția urșilor gunoieri care, în căutarea mâncării, ar sfâșia ulterior corturile și rucsacurile turiștilor. Aceste măsuri preventive sunt luate atât pentru siguranța
omului cât și a locuitorilor permanenți din Retezat. Dacă ați urcat cu 5 kg de mâncare, cu siguranță puteți să coborâți cu 500 de grame de resturi si ambalaje? În plus, amenda pentru cei care nu respectă regulile începe de la minim 3000 de lei”, arată administratorii Parcului Național Retezat.
Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național ce
corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice,
precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.
Monika BACIU