Z i de zi, urșii pot fi văzuți prin apropierea locuințelor, iar uneori foarte aproape de centrul municipiului Petroșani. S-a întâmplat de mai multe ori ca populația să fie alertată prin
RO-Alert de prezența acestor animale, iar vânătorii spun că populația de urși a crescut enorm, așa că au ajuns tot mai jos, mai ales că și pădurea a
înaintat mult spre zona urbanizată.

Oamenii de pe Slătiniara sunt în alertă mereu, mai ales că ursul a ajuns aici și chiar a fost văzut în repetate rânduri. Și asta s-a întâmplat la o gospodărie aflată la nici 300 de m de un liceu, sau de blocurile de locuințe, aflate foarte aproape de primărie.
„Era ursul aici în spate, a coborât pe drum. Anul acesta a venit de foarte multe ori, ne tot dă târcoale. Ne temem că avem animale și le poate ataca în orice moment. Ca să nu mai zic de oamenii de pe drum, care la 10 seara mai vin de la muncă, copiii din oraș. Sunt 300 de metri până în oraș”, spune Cocolan Petru, localnic din Slătinioara.
Iar oamenii din cătunul Slătinioara continuă să vină pe aceiași uliță pe care a venit și ursul, în fiecare zi.
„Nu l-am văzut, am văzut pe telefon Ro –Alert. Am auzit de la oameni că a fost pe aici, prin grădini, unde sunt vaci. E foarte grav, că nu e un cățel să îl fugărești. Mi-e frică. Nu știu. O iau la fugă dacă îl văd, că nu te pui cu puterea ursului”, mi-a spus un bărbat care cobora spre oraș, pe jos.
Vânătorii, însă, spun că animalele de acest fel sunt acum mult mai multe.
„La o evaluare din acest an, pe care am depus-o la Admninistrația Națională a Fondului de Mediu, am găsit 30 de urși, doar pe fondul Petroșani. Calculat conform legislației, optim ar fi 5 exemplare”, spune Marcel Popoviciu, Asociatia Vânatorilor și Pescarilor Petroșani.
Și nici teoria conform căreia urșii ar ajunge aici că le-am luat pădurea nu prea se justifică. Iar vânătorii arată spre pădurile care s-au extins până în spatele curții oamenilor. Defapt, nu oamenii au plecfat spre pădure, ci vegetația a crescut necontrolat, ceea ce le permite urșilor să coboare, mai ales că aici găsesc mai ușor de mâncare.
„Pădurea a venit tot mai aproape, iar urșii se pot strecura. Uitați-vă că dealul e plin de pădure. S-a împădurit până aproape de casă. De la Petroșani până la Hațeg nu mai este o poiană. Doar pădure. Deși, în poieni ar fi mușuroaie, insecte, lăcuste, iar dacă s-a împădurit, ursul devine oportunist și vine cât poate de aproape”, a mai spus Marcel Popoviciu.
Jandarmii, poliția locală și pădurarii, alături de adminsitrația locală de la Petroșani au organizat un exercițiu de simulare a unei probleme grave
pricinuite de un urs. S-au mobilizat toate forțele, a a flat fiecare strcutură ce e de făcut și asta, în condițiile în care urșii au coborât în campusul universitar d ela Petroșani, pe Sălătruc Sau Slătinioara, în Dâlja, dar și pe întreg arealul municipiului Petroșani.
Până acum a fost ucis un vițel și un orc, iar Ro-Alert a sunat de mai multe ori, o dată, după ce o femeie a fost atacată pe Jieț.
Diana Mitrache