E ste sezonul drumețiilor, iar viperele prezintă un real pericol. Sunt peste tot și, dincolo de protecția pe care trebuie să și-o asigure fiecare drumeț, inspectorii de sănătate publică spun că fac verificările necesrae în toate spitalele din județ.

Vorbim despre dozele de ser care se administrează ca antidot, în cazul unei mușcături de viperă. Ca atare, este momentul ca fiecare unitate medicală să își procure serul.
„Vom verifica zilele acestae în spitale să vedem dacă avem ser în stoc. Spitalele trebuie să își asigure aceste doze, ca și profilaxie. În acest moment nu avem semnalate cazuri, dar anul trecut au fost 3 cazuri de mușcături de vipere”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
„Șerpii veninoși atacă atunci când sunt surprinși sau atacați. Dacă observați un șarpe de la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă sunteți aproape rămâneți nemișcat, în general se retrag”. Asta ne îndeamnă rangerii din parcurile naturale de la noi, pentru că soarele și încălzirea vremii scot viperele din pământ, la suprafață.
Turiștii sunt sfătuiți să se echipeze corespunzător pe traseele montane și să fie extrem de atenți pe unde calcă.
Semne ale mușcăturii de viperă sunt: durere acută, tumefiere sau umflarea zonei
afectate, iar pe piele sunt vizibile două înțepături mici la distanță de cca 1 cm una de cealaltă. Cei mușcați de vipere pot intra într-o stare de semi-conștientă. Alte simptome generale ar fi: senzația de greață, vomă, tulburări de vedere, tahipnee, transpirație puternică, ori dureri abdominale. Dacă sunteți mușcat de viperă, în primul rând, nu faceți mișcări și nu va agitați! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în organism. Sunați la 112 și așteptați salvatorii!
Cei care îl însoțesc pe cel mușcat de viperă ar trebui să o izoleze termic dacă are frisoane și să o așeze în așa fel încât mușcătura să fie sub nivelul inimii. Hidratați- vă doar cu apă.
Diana Mitrache