C ontinuăm cu istoria sportului din ,,Dealul Universității”,acolo unde rugby-ul, fotbalul ,handbalul sau baschetul au creat performanță și istorie. Dacă în primele 34 de episoade am făcut o radiografie tehnică și statistică,în episoadele următoare vom
publica interviuri, întâmplări inedite cu cei ce au îmbrăcat tricoul echipei Știința Petroșani.
20 DE ORE
CU TRENUL DE LA SEVERIN
Î n urmă cu 50 de ani ,prin ”74-”75 , Octavian Cărăbaș ,venise de la Deva la Petroșani ,să joace pentru Știința,barajul de
calificare în Divizia ,,B”.

Avea doar 18 ani ,plecase de pe un ,,șantier”,unde lucra ca fierar betonist,dar cu junioratul de la baschet la Școala Sportivă Deva.
Antrenorul Teodor Szyllagi ,,l-a citit” că are valoare și l-a aruncat în luptă,în barajul de promovare de la Drobeta Turnu Severin, împotriva Medicina Timișoara, a echipelor din Dej,Călărași și orașul gazdă.
Tânărul Cărăbaș îi avea coechipieri pe Mișu Buzdugan ,Sandu Niță,Doru Brăgaru,Piluț Sîrbu ,Lică Crișan , Mircea Almășan, Dan Manolescu sau Sorin Szyllagi,jucători de luptă și dăruire.
În meciul decisiv Știința
i-a învins pe cei din Drobeta
Turnu Severin,reușind promovarea în Divizia ,,B”.
Octavian Cărăbaș își amintește ,, Drumul de întoarcere a durat foarte mult pentru că din cauza inundațiilor, trenurile aveau întârzieri de până la 700 de minute și am așteptat foarte mult prin gări. Dar nu ne-am plictisit deloc,eram foarte fericiți și am avut timp să dezbatem fiecare meci în parte.La Târgu Jiu cinci dintre coechipieri au coborât acasă iar ceilalți am continuat drumul până la Petroșani unde am ajuns obosiți și flămânzi după aproape 20 de ore de la plecare din Severin.
I-am spus antrenorului că ,împreună cu colegul Piluț,trebuie să ne continuăm drumul până la Deva, de unde eu mergeam la Margina ,iar Piluț la Brad. Ne-a dat doar 25 de lei ,care nu ne ajungeau nici pentru ,,naș” până la Deva,spunând că nu ne poate deconta transportul dus-întors între domiciliu și Petroșani .De altfel,nu am primit nici o adeverință de motivare a absențelor la locul de muncă.”

GENU TUTU