Clubul Sportiv Vulcan a fost ani la rând o vacã de muls pentru administratia localã. Cu un buget anual de 3,6 miliarde de lei, în clubul sportiv ar fi trebuit sã curgã doar lapte si miere, antrenorii sã îsi vadã de sportivi, iar sportivii sã facã performantã.

În realitate, situatia este putin diferitã. Antrenorii îsi primesc salariile cu întârziere, iar sportivii sunt buni doar când municipalitatea are anumite evenimente si trebuie sã se laude cu performantele lor.

În editia de ieri a cotidianului Ziarul Vãii Jiului, Cãtãlin Docea a scos la ivealã modul, nu tocmai ortodox, de cheltuire a banului public la acest club sportiv. Nu vreau sã revin asupra subiectului, însã, mã simt nevoit sã fac câteva mici precizãri: Cel care împarte banii publici la clubul sportiv este primarul Gheorghe Ile si directorul economic Luminita Leonte, supravegheati din punct de vedere juridic de Rodica Peter, iar Ion Pantilimon, presedintele CS Vulcan, nu este decât un pion pe tabla de sah. V-ati prins cine este regele? În al doilea rând, legat de centrala termicã achizitionatã prin vara lui 2011 ce ar fi trebuit achitatã pânã la finele anului, surse din cadrul clubului sustin cã în acel an, pe perioada de varã primarul Ile nu a dat niciun ban pentru nicio sectie, iar competitiile sportive, la care ar fi trebuit sã participe sportivii, au fost anulate pe motiv cã trebuie plãtitã centrala. “ Îmi aduc aminte cã ni s-a spus cã nu vom primi niciun ban, deoarece ne cumpãrã o centralã ca sã ne fie bine la iarnã. Am fost de acord, însã, am aflat prin 2012 cã nu s-a plãtit centrala. Unde sunt atunci banii, pentru cã nouã nu ni s-au dat si nu s-a plãtit nici centrala. Cine i-a luat?”, ne spune cineva din cadrul Clubului Sportiv Vulcan. În plus, desi clubul are pe hârtie un buget de 3,6 miliarde de lei vechi, în realitate, spun sursele noastre, antrenorii si sportivii, dacã primesc pânã maxim un miliard de lei vechi, pentru cã de fiecare datã li se spue cã nu sunt bani. Surprinzãtor însã, banii, spun sursele noastre, sunt cheltuiti integral. De cine si pe ce?

O întâmplare povestitã de sursele noastre, care ne duce cu gândul cã fondurile clubului sportiv sunt cheltuite în alte scopuri, ar fi legatã de o masinã plinã de plasã de sârmã care dintr-o eroare a ajuns la baza sportivã. Cel care era cu masina le-a spus la momentul respectiv persoanelor de la club  cã a adus plasa de sârmã comandatã pentru împrejmuirea stadionului. Dupã câteva momente în care nimeni nu stia nimic, pentru cã baza sportivã era împrejmuitã cu gard, care întâmplãtor nu fusese furat de nimeni, cel cu masina încãrcatã de sârmã si-a dat seama cã a comis o gafã si cã trebuia sã ajungã în altã parte. Asa cã si-a luat picioarele la spinare si dus a fost.

Si o altã întâmplare nefericitã pentru CS Vulcan este legatã de Nedeea Vulcãneanã. Cel putin de la ultima editie, clubul sportiv a rãmas cu o gaurã de vreo 85 de milioane de lei vechi, la curent si alte vreo 100 de milioane de lei vechi, la apã. În fapt, organizatorul de evenimente Constantin Gheorghe Rîpan, cel care parcã s-a abonat la bugetul primãriilor din Valea Jiului, s-a bransat la curent si la reteaua de apã a clubului sportiv pe toatã perioada în care a  avut loc Nedeea Vulcãneanã. Bineînteles cã omul nu a fãcut-o de capul lui, ci cu aprobarea primarului Gheorghe Ile, sustin sursele noastre din cadrul clubului. Toate bune si frumoase, pânã când celor de la club le-a venit factura la plata utilitãtilor si au vãzut ce sumã trebuie plãtitã. “ Vrea sã vã spun cã l-am sunat pe Rîpan si i-am spus ca din miliardul care l-a încasat de la primãrie sã vinã sã-si plãteascã el consumul. Rãspunsul primit de el a fost acela cã întelegerea cu primarul Ile a fost ca întreg consumul sã fie suportat de primãrie si cã nici miliardul acela nu e tocmai …un miliard”, ne povesteste sursa noastrã.

Modul cum se face descãrcarea banilor la Primãria Vulcan are un puternic iz de ilegalitate, cele prezentate mai sus fiind doar niste mizilicuri fatã de ce va urma. Un studiu de caz interesant va fi cel legat de firmele controlate de familia Portase, firme aflate în strânsã legãturã, de ordinul sutelor de milioane anual, cu bugetul primãriei. Si asta în conditiile în care Felicia Portase este mâna dreapta a primarului Ile si conform legii nu ar trebui sã facã afaceri cu primãria pe motiv de incompatibilitate.

Tineti aproape!

Marius MITRACHE