D oi lucrează și trei strică. Așa ar putea fi catalogată activitatea unei firme private care face cavouri în cimitirul central de la Petroșani. Și asta, pentru că muncitorii, în timp ce refac câte un mormânt, strică alte două, sau chiar mai multe. Primăria promite o anchetă acolo.

„Noi suntem simpli muncitori. Avem de reparat un mormânt și am făcut aici cavouri. S-a stricat, dar noi așa am fost puși să lucrăm”, au spus muncitorii din cimitirul central, care au realizat vreo 3 cavouri noi și reabilitează un altul, în timp ce mai toate mormintele din zona respectivă sunt acum ciobite de roaba cu care cară materialele, ori bucățile dezafectate.
Nici nu au vrut să spună pentru cine lucrează și nici de ce nu țin cont de restul cavourilor.
Muncitorii lucrează practic între mormintele existente, și-au pus lațuri peste buza monumentelor funerare existente și, când trec cu roaba plină, distrug tot în cale.
Este de neconceput, spun cei care privesc îndurereați spre cavourile rudelor lor și asta, pentru că nu doar vazele au fost distruse, ci întreaga structură a acestora pare acum afectată.
O doamnă care și-a îngropat mama recent acolo, e pur și simplu uluită de ceea ce se întâmplă acum lângă mormânt, pentru că muncitorii au tot promis că repară, însă, lucrurile nu stau deloc așa.
„Am un aparținător aici și am încercat să discut cu ei de săptămâna trecută. De mai bine de o săptămână durează aici lucrările. În primul rând, noi nu mai avem acces aici de buruieni, iar ceea ce am găsit aici e ceva de nedescris. Nu știu cine execută aceste lucrări, dar maniera în care se execută este deplorabilă. Ne cauzează multă supărare”, spune femeia.
Oamenii ajung la cimitir oricum îndurerați, iar faptul că își găsesc așa mormintele e și mai rău. Iar această femeie spune că nu doar momântul mamei este deteriorat, ci și cel al bunicii, peste care, într-o parte, deja a fost turnat un alt cavou.
„Este un monument mai vechi, iar la bunica mea, efectiv s-a construit acolo peste mormântul ei, un alt cavou.E o poveste de vreo doi ani, pentru care am intervenit la primărie, dar nici aici nu s-a rezolvat”, mai spune doamna Monica.
Reprezentanții Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat din Primăria Petroșani spun că vor face o verificare în cimitir, dar recunosc că acolo există o firmă privată care execută astfel de lucrări. „Sunt muncitori tocmiți de o firmă privată. Noi vom face o verificare și o anchetă, ca să vedem ce se petrece acolo”, a spus Ciprian Preda, directorul DADPP.
Nimeni nu garantează pentru ceea ce fac muncitorii iar singurii păgubiți sunt cei care au mormintele mai vechi. Nimic mai convenabil, probabil, pentru muncitori, că poate așa, mai au lucrări în plus.
Diana Mitrache