Salariile minerilor din Valea Jiului se diminueaza cu 10%, iar oamenii ar putea sa aduca inapoi banii primiti pana acum. Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile formulate de Compania Nationala a Huilei si Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri impotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Hunedoara in procesul cu Sindicatul „Muntele”.
Potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Comsin Muntean, instanta a admis recursurile si a modificat sentinta atacata nr.1479/2012 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in aceasta cauza. De asemenea, a respins actiunea in conflict de munca formulata si precizata sindicalisti. „Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia este irevocabila iar considerentele care au stat la baza acestei decizii vor putea fi facute publice dupa motivarea hotararii”, a declarat Cosmin Muntean.
Reamintim ca, prin actiunea introdusa in instanta, Sindicatul Muntele – reprezentativ la nivel de CNH – a solicitat obligarea CNH la respectarea actului aditional din 02.02.2012 la Contractul Colectiv de Munca in sensul punerii in plata a majorarii salariale de 10% tuturor salariatilor, conform grilei de salarizare anexa la CCM inca de la data semnarii actului aditional. In plus, acestia au cerut aplicarea unor sanctiuni de daune cominatorii de 50 lei pe zi de intarziere pana la executarea efectiva a obligatiei si a recuperarii diferentelor salariale aferente lunii februarie si in continuare pe durata de valabilitate a CCM 2012, precum si plata diferentelor salariale pe luna februarie si martie si in continuare esalonat pe toata durata valabilitatii CCM 2012, sume actualizate cu indicii de inflatie pana la data platii efective. Prin sentinta pronuntata in vra anului trecut Tribunalul Hunedoara admis in parte actiunea si a obligat CNH sa respecte Contractul Colectiv de Munca pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional incheiat la data de 02.02.2012 si inregistrat la ITM Hunedoara sub nr.10995/99/30.12.2011/02.02.2012, prin acordarea catre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie, aprilie si mai 2012, cu luarea in calcul si a compensarilor prin tichete cadou. Pe de alta parte, Tribunalul Hunedoara a respins in rest cererea reclamantului si a admis cererea de chemare in garantie a Ministerului Economiei.
Carmen Cosman