9_siteL-au luat în râs, l-au privit cu scepticism, ori s-au mirat de curajul lui, dar acum a si demonstrat. Vorbim de pensionarul miner devenit student la Sociologie la Petrosani, Cristian Kuszai, care a ajuns integralist, în ciuda tuturor oprelistilor.

Vine acum si le dã o lectie de viatã colegilor lui mai tineri, pe care îi bate gândul sã abandoneze scoala si chiar vrea sã meargã la mãrire de note. Asta în conditiile în care se numãrã printre putinii integralisti din grupa lui. ”Zic cã am luat din prima examenele, desi vreau sã mã duc sã vãd, una, douã, trei reexaminãri, pentru cã eu consider cã, desi e f greu, vreau sã nu mã fac de rãs la vârsta asta. Am obtinjut note de tercere, dar consider cã pot mai mult”, spune Cristian Kuszai, pensionarul student.

Studentul trecut de prima tinerete, pe care multi îl stiu de când le arbitra meciurile de fotbal sau handbal, ori de pe vremea când lucra la mina Livezeni si îl însotea pe Miron Cozma peste tot, spune acum cã nu e usor sã faci facultatea, dacã asta îti doresti cu adevãrat, doar cã scoala a luat o altã fatã. „E greu, desi nivelul învãtãmântului a scãzut. Sunt si profesori exigenti si mai intervine si vârsta. Nu se pune problema cã uit, dar e mai greu de asimilat”, spune pensionarul, care merge zi de zi la scoalã.

La Petrosani, sute de studenti au renuntat lascoalã,iar asta o recunosc si profesorii lor, chiar dacã scoalas-a adaptat cerintelor pietei muncii. „Existã studenti care renuntã la studiile lor. Procentul acestora este de aproximativ 10%, însã, sigur cã Universitatea are o oefertã destul de bogatã. (…) De aceea noi am pornit si o campanie de promovare a ofertei noastre în licee”, ne-a declarat prof. dr. Codruta Dura, prorector Universitatea din Petrosani.

Scoala se face la timpul ei, dar pensionarul student care a ajuns la concluzia cã fãrã scoalã nu esti mai nimic, înceracã sã le dea sfaturi celor care se lasã de studii. „Sunt foarte multi care s-au lãsat. Sam vãzut cã în 201 – 2012, 500 au renuntat la studii. Trebuie sãplecãm de la situatia economicã si cea socialã. Pentru cei tineri e o problemã sã-si obtinã un loc de muncã si sã nu mai vorbim de latura psihicã. Sunt oameni si cu douã-trei licente si nu au loc de muncã pentru care s-a calificat”, spune, cu regret Cristian Kuszai.

Student la Sociologie, Cristian Kuszai spune cã cea mai grea materie e sociologia, pe care o vede un fel de matematicã fãrã cifre, „în cuvinte sau pe litere”, dar îsi încurajeazã colegii sã fie uniti,asa cum a învãtat el de-a lungul celor 6 decenii de viatã.

Diana Mitrache