Sute de bibliotecari din România, dar și de peste hotare au venit în Valea Jiului la Conferința Națională, iar ideea centrală este aceea a digitalizării și adaptării acestui sistem la nou. Printre invitați, la deschiderea conferinței a vorbit profesorul și istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale.

Conferința Națională a Bibliotecarilor a adus în atenție ideea că trăim într-o nouă epocă, aceea a digitalizării și că bibliotecile trebuie să se adapteze din mers, așa cum au făcut-o de-a lungul timpului. Exact asta a spus și fostul ministru al Culturii Adrian Cioroianu.
„Nici biblioteca nu va mai fi ce a fost, nici cititorul. Uitați-vă în jur și veți vedea cum se dematerializează lucrurile. De la scrisorile pe care nu le mai scriem, până la vederile pe care nu le mai trimitem din concediu, de la jucăriile care nu mai există în camerele copiilor, câtă vreme există un ecran. Și în același timp, gândiți-vă de câte ori s-a schimbat cartea de-a lungul timpului”, a declarat, în deschiderea evenimentului, prof. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României.
Despre schimbări și adaptări la timpul nostru au vorbit toți cei prezenți la această conferință națională, iar adaptarea se va face, așa cum spun acum specialiștii în domeniu, prin funcționarea în paralel și a cărților și a digitalizării lor.
„Dacă urmărim parcursul de peste 3.000 de ani a acestor instituții, vom vedea că, de fiecare dată, au trecut la o nouă etapă, parcurgând o criză. De la papirus, la pergament, hârtie, tiparul mecanizat și acum, aducându-mi aminte de tematicile conferințelor de dinainte de 2019, cred că este un foarte bun început.(…) Criza nu a fost atât din cauza pandemiei, pandemia, însă, a determinat digitalizarea accentuată a activităților de bibliotecă. (…) Credem că viitorul bibliotecilor va fi unul hibrid. Vom avea atât carte în formatul tradițional, cât și destul de multă carte în format digital”, a adăugat și Dragoș Adrian Neagu, Președintele Asociației Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.


Organizarea întâlnirii a fost a celor de la Biblioteca județeană Ovid Densușianu din Deva, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara. Asta, pentru că, așa cum cred cei care au adus aici bibliotecile din țară și de peste hotare, cartea este cea mai importantă cărămidă a culturii. „Sunt deosebit de onorat să fiu aici, la deschiderea Conferinței Naționale. Mă bucur să văd că aceste adevărate izvoare de cultură și de cunoaștere s-au adaptat rapid la exigențele secolului XXI, secolul informatizării, secol unor provocări fără precedent, cărora trebuie să le facem față”, a adăugat și Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.


Diana Mitrache