La cabinetele scolare boala se programeazã. În scolile din municipiul Petrosani se înregistreazã în aceastã perioadã o epidemie de viroze respiratorii.

Desi în capitala Vãii Jiului sunt functionale douã cabinete scolare, unul la ªcoala Generalã IG Duca si unul în campusul universitar, cel de la IG Duca este functional doar în anumite zile. Mai exact medicul care rãspunde de acest cabinet are consultatii în zilele de luni. Astfel, elevii care acuzã diferite probleme de sãnãtate trebuie sã se îmbolnãveascã doar când medicul are program la cabinetul scolar.

”Doamna doctor nu este. Are program doar lunea. În timpul sãptãmânii eu sunt aici în cazul în care elevii se zgârie le pot acorda primul ajutor, iar dacã e mai grav chem ambulanta”, a declarat asistentul medical.

Cadrele didactice recunosc cã în aceastã perioadã numãrul îmbolnãvirilor în rândul elevilor a crescut simtitor si fac apel la pãrinti sã nu îi trimitã la cursuri.

”În ultima vreme chiar s-au amplificat. Sunt mult mai multe cazuri de copii care au gripã sau viroze. Noi rugãm pãrintii, facem un apel la dumnealor dacã copiii sunt bolnavi sã rãmânã acasã fiindcã automat fiecare colectiv este în pericol dacã copilul vine si ne aduce microbii”, a declarat Nicoleta Demeter, director ªcoala Generalã IG Duca Petrosani.

În ceea ce priveste cabinetul medical scolar, reprezentantii institutiei de învãtãmânt spun cã sunt legati de mâini si de picioare, ei neavând posibilitatea de a interveni.

”Noi am cerut si sprijinul primãriei si a atutoritãtilor care sunt în legãturã directã cu cabinetul sanse prea mari nu ni s-au dat pentru cã acest cabinet scolar functioneazã cu un program separat de activitatea medicilor”, a mai declarat sursa citatã.

ªi situatia la medicii de familie este ambiguã. În cazul în care numãrul pacientilor depãseste într-o zi limita admisã, programãrile se fac pentru zilele umãtoare.

Astfel, cei care se îmbolnãvesc, ar trebui sã îsi programeze boala în functie de medici. Într-o singurã sãptãmânã, în judetul Hunedoara au fost înregistrate peste 1.100 de bolnavi, dintre care 1.052 cu pneumonie.

Potrivit datelor Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara, în judetul nostru, în sãptãmâna 28 ianuarie – 3 februarie, numãrul pacientilor diagnosticati cu boli de sezon rece, respectiv viroze respiratorii si pneumonie, a fost în crestere fatã de prima jumãtate a lunii ianuarie, când numãrul acestora nu depãsea 900.

Astfel, în perioada raportatã, s-au înregistrat 1.116 cazuri de infectii respiratorii dintre care 1052 de pneumonii.

Cele mai multe cazuri au fost în rândul copiilor, adicã, între 0 si 1 an, 63 de cazuri, 2-4 ani, 163 de cazuri iar în categoria de vârstã 5-14 ani, s-au înregistrat 325 de cazuri.

Monika BACIU