Lucrurile la Universitatea de Vest „Vasile Goldis” – care are filiale si în judetul Hunedoara – trebuie sã fie lãmurite. Din acest motiv, Ministerul Educatiei Nationale vrea sã îsi facã propria anchetã, independentã de cea a organelor de cercetare penale.

Oficialii Ministerului Educatiei Nationale au anuntat cã vor solicita Agentiei Române pentru Asigurarea Calitãtii în Învãtãmântul Superior sã efectueze verificãrile care se impun pe zona de competentã a agentiei. Cei de al minister vor sã verifice toate aspectele legate de functionarea Universitãtii „Vasile Goldis” din Arad, în conformitate cu reglementãrile prevãzute în legislatia învãtãmântului superior din România. Ancheta cerutã de MEN vine dupã ce conducerea Universitãtii de Vest „Vasile Goldis” din Arad a precizat cã afirmatiile cã potrivit cãrora s-ar fi eliberat diplome false nu au nici un temei legal, universitatea fiind acreditatã. În acesre conditii, spun cei de al UVVG, diplomele sunt cele tip eliberate de Ministerul Educatiei Nationale.

“În cursul zilei de 06.02.2013, reprezentanti ai Ministerului Public au efectuat o verificare la sediul Universitãtii de Vest «Vasile Goldis», unde se aflã si sediul Facultãtii de ªtiinte Juridice, se pare în urma unei sesizãri cu privire la modul de desfãsurare a unor activitãti didactice. Nu ne-au fost comunicate încã detalii privind obiectul cercetãrii. Conducerea Universitãtii si întregul colectiv de cadre didactice îsi manifestã deplina disponibilitate de colaborare cu organele de cercetare pentru a lãmuri pe deplin aspectele verificate”, se aratã  într-un comunicat remis presei joi de Biroul de Presã al Universitãtii.Rumänien - Arad - Vasile-Goldis-Universität

Reamintim cã procurori ai Sectiei de urmãrire penalã si criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, împreunã cu ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si cu sprijinul Brigãzii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Române, au efectuat miercuri seara mai multe perchezitii la domiciliul unor persoane, precum si la sediile unor institutii de învãtãmânt superior, locatii aflate pe raza a 8 judete: Arad, Bihor, Bistrita Nãsãud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Sãlaj si Gorj. În urma unei sesizãri, au avut loc mai multe perchezitii la filialele din teritoriu ale Universitãtii „Vasile Goldis” din Arad,  printre care Petrosani si Deva. De la Petrosani, anchetatorii au ridicat mai multe dosare, precum si o unitate de calculator, adicã baza de date a universitãtii. „Este, din câte am înteles, o anchetã care are loc la nivelul Universitãtii, ca urmare a unei plângeri depuse la nivel national. Mai multe nu pot sã vã spun”, a declarat la finalul perchezitiei directorul Filialei Petrosani, Milu Vladislav.

Actiunea  de miercuri seara se înscrie în cadrul cercetãrilor care se desfãsoarã cu privire la sãvârsirea unor infractiuni de luare de mitã, dare de mitã si trafic de influentã, fiind vizate mai multe persoane, fatã de 4 dintre acestea fiind dispusã începerea urmãririi penale. În derularea activitãtilor de urmãrire penalã, procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Român de Informatii.

Carmen Cosman