9_siteLiga Sindicatelor Miniere a declansat, de vineri, în Valea Jiului, actiunea de strângere de semnãturi pentru modificarea Codului Muncii. Proiectul este o initiativã cetãteneascã la nivel national, unicã în România.

Proiectul de modificare a Codului Muncii, autori fiind fostul ministru al Muncii, prof.dr. Alexandru Athanasiu si prof.dr.Oana Cazan, elaborat de Blocul National Sindical prin ”Biroul pentru observarea pietei Muncii si a calitãtii locurilor de muncã” , este un proiect cofinantat de Uniunea Europeanã prin Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ”Investeste în oameni”.

Proiectul urmeazã pasii initiativei cetãtenesti, unica de acest fel în România, care dacã strânge necesarul de semnãturi, 100.000 din 25% din judetele tãrii, intrã pe masa de lucru a Parlamentului.

De ce trebuie modificat Codul Muncii? Pentru cã legislatia

actualã a muncii de pe plaiurile mioritice este o legislatie voluntaristã, nelegitimã prin modul în care a fost adoptatã si care contrazice normative europene si internationale. Drepturile lucrãtorilor sunt reprimate în prezent, iar acest fapt va conduce în viitorul apropiat la disolutia coeziunii sociale. Prin modificãrile propuse de experti se încearcã eliminarea intereselor partizane, pe principiul ”sã ne fie bine acum”, fãrã sã se tinã seama de viitor si de interesul tuturor pãrtilor de pe piata muncii.

Brosura si materialele de informare aduc multe noutãti ce ar putea schimba substantial conditiile de muncã, eficienta economicã, ducându-te cu gândul la zicala care pãrea a fi un ideal ”al actorilor” de pe piata munci: „adevãrata afacere este cea din care câstigã ambele pãrti”.  Inclusiv respectul, dar si întreaga economie!

9_1site”Este o initiativã ce a luat nastere ca urmare a demersurilor fãcute, din anul 2012, de Blocul National Sindical si Federatia Energetica. Proiectul are ca scop un sprijin real pentru salariati, iar la initiativã pot participa toti cetãtenii cu vârste de peste 18 ani. Foarte multe articole se referã la drepturile salariatilor, la modul de

abordare, la relatiile corecte cu patronatele, la îndatoriri si de o parte si de alta, la salarii, etc.

Cert este cã foarte multe articole din acest proiect vin sã reglementeze situatii care nu au fost clare sau nu au fost deloc. Urmeazã sã facem demersuri, în sensul informãrii salariatilor si membrilor nostri, apoi cetãtenii. Pe aceastã cale, facem apel la toti cetãtenii sã participe, prin semnãturile lor, la acestã amplã initiativã cetãteneascã pentru a îmbunãtãti relatiile de pe piata muncii” – a declarat Zoltan Lacatas, presedinte LSMVJ.

De precizat cã Proiectul de modificare a codului Muncii face parte dintr-un amplu studiu – cinci volume – ”Piata muncii, între eficientã economicã si echitate socialã”, studiu ce aratã realitãti românesti îngrijorãtoare, dar care dã solutii ce nu par a fi greu de implementat si care

ne-ar alinia tãrilor civilizate, acolo unde românii migreazã.

Ileana Firtulescu