Considerat omul presedintelui PSD Petrila, Gheorghe Bobar, directorul Minei Lonea – Dacian Zamfir, nu miscã în front fãrã acordul organizatiei de partid, iar atitudinea sa inspirã teama pierderii locului de muncã, spun cei pãtiti.
S-a schimbat garda politicã, deci noua gardã face aceeasi lege, dar personalizatã PSD, cu soarta profesionalã a angajatilor de la Mina Lonea.
Esti PSD-ist, promovezi. Nu esti – rãmâi pe dinafarã chiar dacã ai evoluat remarcabil.
Si conform poeziei oportuniste a lui George Tãrnea ”Partidul e-n toate si-n cele ce sunt…”, o datã cu numirea lui Dacian Zamfir ca director la mina Lonea, din partea PSD, pare cã atmosfera de lucru s-a deteriorat. Multi salariati au confirmat veridicitatea zicalei ”dacã vrei sã cunosti un om, dã-i rang si functie”. Unii spun cã una zice astãzi si alta face mâine, cã spiritul de echipã îi este strãin, cã este cel care le stie pe toate si cã a intruce cu bunã stiintã teama, în locul respectului, prin diverse tertipuri care induc ideea cã oricând oricine îsi poate pierde locul de muncã prin retrogradare, cu exceptia membrilor PSD.
”Am avut mânã bunã la Lonea”
Numai cã partidul sãu spune altceva: e bun, a crescut productia!
Sustinut de organizatia PSD Petrila, Dacian Zamfir este considerat omul lui Gheorghe Bobar, presedintele acestei organizatii. Gheorghe Bobar a avut numai cuvinte de apreciere la adresa directorului, subliniind cã ”a avut mânã bunã”, pentru cã dupã 18 luni de plan neîndeplinit, în sfârsit mina Lonea si-a realizat planul. Mai mult, este un membru foarte activ al PSD.
”Dacã aveam mai multi oameni ca el în campania electoralã, câstigam mai mult politic. Dacian Zamfir a fost PDL, dar de la campania de la locale nu a activat si nici nu a fost pe listele acestui partid. Si-a manifestat dorinta sã vinã la noi si este membru plin. Este un om cu care se poate colabora, se implicã. Când am fost sã-l instalãm ca director la Lonea, ne-am consultat si cu sindicatele si toatã lumea l-a dorit în aceastã functie.
Se pare cã am avut mânã bunã. S-a creat o stare de multumire, pentru cã dupã 18 luni cu probleme de productie, Lonea si-a realizat planul. Cine nu îsi doreste sã mergã acasã cu salariul întreg?!!” – a declarat Gheorghe Bobar, presedintele PSD Petrila.
De ziua lui, a aflat cã a rãmas pe dinafarã
Unul din exemplele despre cum nu trebuie sã se întâmple într-o întreprindere, este faptul cã politicul nu este lãsat la poarta minei, în timp ce profesionalismul trebuie sã intre în actiune.Un salariat cu o vechime de 23 de ani în minerit, acum artificier, Vasile Anton, este un om senin, un bonom cu simt al datoriei, disciplinat, exigent, dar extrem de sociabil si activ în viata civicã, se confruntã cu o problemã ce nu ar trebui sã tinã de politicã.
Multã vreme a tinut locul unui coleg grav accidentat, în postul de Conducãtor Formatie Lucru (CFL), timp în care a fost de mare ajutor sectorului, iar fostul director al minei Petre Bãlãnescu, la recomandãrile conducerii tehnice, a hotãrât ca în momentul pensionãrii unui alt CFL-ist, Vasile Anton sã ocupe postul astfel eliberat, lucru pe care i l-a comunicat si lui Anton. Dar cum garda s-a schimbat, omul s-a trezit cã nu mai este luatã în seamã evolutia sa profesionalã. Fireste, si-a spus. Noul director trebuie informat. Si a fost. S-a dus personal la Dacian Zamfir, au venit recomandãrile sefului de brigadã, chiar ale inginerului sef si ale fostului director, acum sef de sector… Putinã rãbdare! – a spus noul director.
Si a venit ”minunata” zi de 3 ianuarie 2013, când Vasile Anton a fost convocat de director. Bucurie mare pe capul artificierului! Era ziua lui si ce cadou mai plãcut este decât acela de a ti se recunoaste meritele… A fost pupat si felicitat de director, dar ”cadoul” a fost ca o loviturã: ”dupã noua organigramã, ai rãmas pe dinafarã”.
”Am tatonat si calea politicã”
”Nu îmi venea sã cred… Dacã am vãzut cã nu merge pe linia dreaptã, normalã conform rezultatelor mele, a am încercat sã tatonez calea politicã. Recunosc cã mi s-a fãcut oferta, mai în glumã mai în serios, sã devin membru PSD. Eu m-am implicat doar de anul trecut, sunt la PNL, dar am zis sã pun umãrul sã ajut în campania electoralã si am colaborat bine si cu dl. Bobar, si la Petrosani cu dl. Rus, apoi cu colegii mei ne-am mobilizat.
Adicã, fiind în USL am încercat sã ajut la ultimele alegeri cât am putut, fãrã sã mã gândesc mãcar o clipã la recompense pentru cã nu era cazul în ce mã priveste. Politic sunt doar un simplu membru liberal, ca multi altii.
Dar am constatat cã dacã nu esti membru în partidul care trebuie poti sã fii bun profesional, cã esti degeaba” – a precizat destul de supãrat Vasile Anton.
Si cum USL nu functioneazã la Petrila, sigur cã încercarea artificierului a fost degeaba, pentru cã omul nu face nimic în sensul ãsta fãrã acordul organizatiei de partid.
PSD Petrila fiind consideratã de celelalte partide una dintre cele mai dificile organizatii pe linia colaborãrii si socializãrii, chiar si profesionale.
Ileana Firtulescu