Locuitorii Petrosaniului, ce-i drept nu toti, au stat o noapte intreaga in frig. De la inghetarea in propriile apartamente au scapat doar cei care utilizeaza pentru incalzire centralelele pe gaz sau traditionalele sobe pe lemne sau carbuni.

Din cauza retelelor vechi de pe vremea comunistilor si care nu au mai fost modernizate, locuitorii din zona de nord a Petrosaniului au ramas fara curent. Si au stat asa o noapte intreaga… In unele zone curentul a disparut in jurul orei 21:00 si a revenit abia a doua zi, la ora 5. Pana de curent electric s-a produs exact atunci cand trebuia, respectiv in week-end, in noaptea de sambata catre duinica, atunci cand toata lumea era acasa. De suferit au avut, in primul rand, cei care utilizeaza pentru incalzire calorifere sau radiatoare electrice. Apoi, afectati au fost si abonatii sistemului de termoficare pentru ca, in lipsa curentului electric, pompele din punctele termice care imping agentul termic se decupleaza. Prin urmare, cateva mii de cetateni au simtit ceea ce simt si sinistratii zapezii din sudul tarii. Adica au stat fara lumina si, mai ales, intr-un frig patrunzator care le-a adus tuturor aminte de „binefacerile” Epocii de Aur. „Enel-ul asta care are acum patron italian nu se deosebeste cu nimic de firma care livra energie electrica inainte de 1989. Aceeasi Marie cu alta palarie… Si atunci si acuma inghetam in case pentru ca ei au defectiuni. Au trecut 22 de ani si noi am ramas iar, ca prostii, in frig. Ne meritam soarta!”, a spus un cetatean domiciliat pe strada Gen Dragalina. „De frig, am tot luat cate o haina pe mine, pana m-am trezit complet echipat de munte. Numai schiurile imi lipseau din picioare. Le multumesc celor de la Enel ca nu mi-am mai pierdut timpul, dimineata, cu imbracarea pentru schi”, a declarat un altul, locuitor al unui bloc de pe strada St. O. Iosif.

In paranteza fie spus, noaptea de sambata spre duminica a fost un adevarat calvar si pentru angajatul societatii locale de termoficare, obligat sa asigure, singur, functionarea a nu mai putin de 6 puncte termice din zona de Nord a Petrosaniului. Deoarece curentul se tot lua, omul (o femeie) a fost nevoit sa-si petreaca toata noaptea fugind de la un punct termic la altul pentru a reporni pompele. Numai in zona in care se afla PT 12 curentul a cazut si a revenit de vreo 20 de ori…

Oamenii care locuiesc in Cartierul Colonie…

…din municipiului Petrosani au stat fara curent ore in sir sambata, cand, cel mai probabil din cauza unor defectiuni, zona a ramas in bezna. Cei mai multi nici macar nu au stiut unde sa apeleze, pentru ca intr-o zi de sambata e imposibil sa gasesti un telefon la care sa raspunda cineva. “Nu mai stiam ce sa facem. Avem doi copii si am dat drumul la aragaz, sa facem lumina si caldura. A fost ingrozitor, mai ales ca au fost mai mult de 5 ore si noaptea s-a intamplat din nou, asa incat aproape am inghetat in casa”, spune un tanar care locuieste aici. “M-am mutat cu fetita la mama, ca acolo avea o soba de teracota si nu am inghetat in casa. In plus, a trebuit sa tot supraveghem centrala si instalatiile pe care le aveam in priza, pentru ca a fost o perioada in care energia electrica venea si se intrerupea foarte des. Nu a fost usor sa trecem peste acest fapt”, spune o alta femeie.

Pentru ca defectiunea a avut loc intr-o zi de sambata, oamenii au aflat de la un dispecer pe care l-au gasit cu greu ca “de la raportarea unei defectiuni si pana la remedierea ei, ar putea sa dureze minim 3 ore” si nimic mai mult. Asa se face ca abia duminica dimineata situatia a fost oarecum remediata, iar oamenii se roaga sa nu mai fie nevoie sa indure din nou frigul in case.

Diana MITRACHE

Mircea NISTOR