O mânã de lucrãtoare pregãtesc ceea ce ne va încânta în oras, privirea. Vorbim de florile ce vor fi plantate în spatiile verzi siîn parcuri.

Totul se pregãteste din timp, la serele din Petrosani, acolo unde, de zeci de ani, femeile care fac asta, spun cã au grijã de rãsaduri. Asta pentru cã plantele sunt pretentioase, pânã cresc un pic si mai apoi trebuie sã tinã cont si de soiurile care se pot face la noi si mai ales care sunt plantele care rezistã temperaturii si umiditãtii din depresiune. Ce flori vom avea anul acesta în oras?  Ne explicã chiar Nicoleta Ciocan, unul dintre cei mai vechi angajati aiserei. „Tot ce am pus si anul trecut, cã aici În Valea Jiului, altceva nu merge si, dacã punem mai frumoase, le furã si vor fi petunii, tagetis, begonii”, spune doamna Nicoleta.  Lucica Toma, o altã lucrãtoare, o completeazã pe colega sa: „Sunt petunii. Sunt semãnate de noi, acum le replicãm, le punem în pahare si apoi le scoatem în oras.

Sunt foarte mici, dar din mic se face mare. Muncesc aici de vreo 12 ani, iar satisfactia naostrã e mare atunci când le vedem în oras”.

La serele din Cartierul Aeroport s-au fãcut îmbunãtãtiri, iar dacã anul trecut totul s-a petrecut într-o singurã serã, din aceastã primãvarã, mai este functionalã o serã.

„De anul acesta va mai fi o serã, cã anul trecut avea geamurile sparte si nu s-a putut. Noi de acum ne-am apucat de treabã”, ne povestesc  lucrãtoarele.

E o muncã migãloasã si femeile de la serã recunosc cã totul tine de o stiinta dobânditã în timp. „În primul rând, trebuie pãmântul sã fie tratat cu îngrãsãmânt, cu turbã. Apoi îl pregãtim, îl sãpãm, se seamãnã si gata.

Nu avem conditii sã facem mai multe rãsaduri, cât sã dãm si pentru alte orase, dar, în timp, ar fi bine”, a adãugat o altãlucrãtoare, Doina Gheorghescu.

Oamenii din Petrosani vor vedea florile sãdite aici abia în primãvarã, dupã ce se vor trece lalelele, care vin pe filiera din Timisoara, pentru cã aici nu sunt conditii pentru înmultirea lor.

Mai apoi, însã, toate rondurile de flori vor fi amenajate cu florile din rãsadurile mici de acum.

Diana Mitrache