oamenii2Dupã oamenii strãzii, în municipiul Petrosani si în întreaga Vale a Jiului „fiinteazã” si oamenii gãrii. Acestia îsi fac veacul prin statiile CFR din zonã unde cersesc, dorm si uneori, mai bagã mâna si prin buzunarele cãlãtorilor.

Toti sunt oameni cu probleme sociale care au ajuns pe strãzi dupã ce si-au pierdut putinul avut, în general, din vina lor. În statia CFR din Petrosani „locuiesc” cel putin 3 „oameni ai gãrii”, printre ei aflându-se si un bãrbat ajuns la vârsta de 40 de ani care nu a lucrat niciodatã legal undeva si care locuieste, efectiv, în garã. Doarme în personalul de Craiova care stationeazã peste noapte în Petrosani, se spalã la fântâna din garã si mãnâncã din când în când. „În Petrosani nu mai am pe nimeni. Stãteam cu tata si bunica dar, dupã ce ei au murit, am pierdut si locuinta în care stãteam, în cartierul Colonie. Am rãmas doar cu hainele de pe mine si cu câteva lucrusoare pe care le tin prin garã. Noaptea dorm în personalul de Craiova si ziua mã duc la cersit prin localitate sau îi ajut, pentru o felie de pâine sau un ceai, pe patronii de magazine din garã. Mai am o mamã si câtiva frati dar nu vreau sã apelez la ajutorul lor pentru cã nu ne întelegem”, a declarat acesta.

La fel ca el, „trãiesc” tot în garã si alte persoane, dar acestea sunt mai putin „vorbãrete”. „Nu avem nimic de declarat pentru cã oricum nimeni nu ne ajutã si apoi când vine vorba despre noi urmeazã controale si ne alungã iar din garã. Cel mai bine ar fi sã ne lãsati în pace”, au spus acestia.

„Oamenii gãrii” le creeazã probleme si sefilor Statiei CFR din Petrosani. Desi au încercat de mai multe ori sã scape de cei care locuiesc sau cersesc prin garã, problema încã nu a putut fi rezolvatã. „Nu numai în Petrosani existã aceastã problemã, ci în toate gãrile din Valea Jiului, pentru cã sãraci sunt peste tot. Îi scoatem noaptea din trenuri, dar ei se întorc înapoi, pentru cã altundeva nu au unde locui. Avem mai multe plângeri de la cei care tranziteazã gãrile din zonã, cersetorii creându-le unele disconforturi, dar deocamdatã nu am putut eradica fenomenul”, au declarat reprezentantii Statiei CFR Petrosani.

Mircea Nistor