Peste o sutã de mineri vor pãrãsi mina Uricani în acest an. Mina Uricani, alãturi de Petrila si Paroseni fac parte din programul de închidere stabilit cu Comisia Europeanã. Reprezentantii unitãtii miniere spun cã activitatea la aceastã unitate va fi stopatã în anul 2017, cu un an mai devreme fatã de programul de închidere.

“Mina Uricani a intrat pe un program de închidere pânã în anul 2018, activitatea de productie derulându-se pânã în 2017. pentru acestea se vor face restrângeri de perimetre de exploatare, se va trece într-un singur bloc de exploatare, blocul 4 si celelalte zone vor fi îndiguite”,  a declarat Adrian Petrar, directorul minei Uricani.

De la cele trei unitãti miniere care se aflã pe program de închidere vor pleca în cursul acestui an 500 de mineri. La Uricani numãrul acestora este de peste o sutã. “Dupã programul de disponibilizare 110 mineri”, a mai precizat sursa citatã.

Desi chiar oficiali ai Guvernului recunosc

faptul cã unele dintre minele din Valea Jiului care au fost închise încã mai au huilã pentru urmãtorii 200 de ani, tot se insistã a se pune lacãt pe mineritul din judetul Hunedoara.

În timp ce guvernantii – indiferent de culoarea politicã pe care o au – sustin cã nu existã bani pentru investitii care ar duce la dezvoltarea mineritului (sector care inca mai dispune de resurse naturale importante), statul român se pregãteste ca de anul acesta, pânã în 2035, sã cheltuiascã alti 54.117.080 lei pentru lucrãrile de conservare a perimetrelor miniere si 2.325.449.542 lei, pentru cele de închidere si ecologizare. Iar pentru

activitatea de “monitorizare postînchidere”, acelasi stat se pregãteste sã scoatã din buzunar din 2012 pânã în 2035 peste un miliard de lei.

Monika BACIU