SAMSUNGAlba-neagra cu spitalele României. Acum doi ani, la nivel national au fost închise 67 de spitale. Pe lista neagrã a Ministerului Sãnãtãtii de la acea vrme s-a regãsit si Spitalul de Boli Cronice din Petrila.

Unitatea medicalã din estul Vãii Jiului si-a închis portile dupã îndelungi încercãri esuate de mentinere a acestuia. Acum, la doi ani dupã acel episod îndelung dezbãtut, ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a declarat cã spitalele se pot redeschide, însã dupã analize strategice.

“Pe baza strategiei pe care ne-o va prezenta fiecare judet în parte vom sti ce investitii au rãmas neterminate si, în functie de strategie, ce investitii trebuie continuate, ce investitii trebuie închise si abandonate. Sã vedem la spitalele închise care sunt spitalele care trebuie deschise, dacã se deschid, cu ce specialitãti, cu ce numãr de paturi, cu ce numãr de medici. N-as vrea sã facem o decizie de deschidere la fel de stupidã cum a fost cea de închidere, adicã fãrã niciun discernãmânt, fãrã nicio evaluare. Vreau ca decizia de eventualã deschidere sau de reasezare a sistemului spitalicesc sã fie luatã în baza strategiei mentionate. Când vom avea strategiile gata – eu sper sã fie gata pânã la sfârsitul semestrului I, ca sã aibã timp toatã lumea sã le facã cu responsabilitate -, în semestrul II facem strategia nationalã. Venim în Parlament, o aprobãm si, pe baza ei, orice guvern vine si pleacã trebuie sã-si facã datoria pentru sistemul sanitar românesc”, a afirmat ministrul Sãnãtãtii.

Redeschiderea spitalului din Petrila, pe masa ministerului

O comisie a Ministerului Sãnãtãtii se va deplasa în Valea Jiului pentru a evalua situatia vizavi de fostul Spital de Boli Cronice din Petrila.

Mãsura vine dupã ce primarul localitãtii, Ilie Pãducel a bãtut drumurile la Bucuresti pentru a-i convinge pe cei din minister cã redeschiderea unitãtii medicale este absolut necesarã pentru comunitate.

Monika BACIU