A buzati chiar de cei care l-au dat viatã, roi de apropiati ai lor. Sute de copii din judetul Hunedoara au trãit astfel de drame, iar aici vorbim doar de cazurile descoperite de cei de Protectia Copilului.

Grav este cã, pentru multi dintre ei, abuzul a îmbrãcat forme sexuale, iar numãrul cazurilor creste de la un an la altul, ca o formã de manifestare sa frustãrilor.  Oricum, dacã vorbim despre abuz în general, indiferent de forma lui, în judetul Hunedoara sunt tot mai multe cazuri reclamate si apoi confirmate. „Din pãcate numãrul situatiilor pentru care s-a impus interventia Directiei este în crestere. Dacã în 2011, totalul sesizãrilor de copii aflati în situatii de abuz, neglijare, exploatare a fost de 527, în 2012 ne confruntãm cu o cifrã de 541.  Cazurile confirmate sunt 321 în 2011, iar în 6 situatii au fost abuzuri sexuale. Din fericire, doar unul dintre cei 6 copii a ajuns cu mãsurã de protectie, iar ceilalti 5 au fost mentinuti în familia proprie, deoarece abuzul era din exteriorul familiei. Din nefericire, în 2012, situatiile de copii aflati în abuzuri sexuale a crescut. În 2012 ne-am confruntat cu 25 de astfel de cazuri, iar pentru 4 copii s-a impus mãsurã de protectie”, a declarat Ionela Lazãr, purtãtor de cuvânt al DGASPC Hunedoara. Altfel spus, pentru 4 dintre ei monstrul venea chiar din propria familie si de regulã acesta este chiar tatãl minorului abuzat. Cum sa ajuns la astfel de situatii, încearcã sã explice sursa citatã, care crede cã, pânã la urmã este vorba despre frustrãri. „Cu sigurantã, situatia socio – economicã în care ne aflãm, accesul la atâtea forme de manifestare a frustãrilor si comportamentelor usor delincvente, s-a denaturat. De la reactii între copii de violentã fizicã s-a ajuns la aceastã formã de abuz sexual”, a precizat Ionela Lazãr. Din fericire, ponderea copiilor care se poate baza pe sustinerea familiei este mare, adicã pericolul nu este neapãrat din interior. Anul trecut, 21 de cazuri de copii abuzati sexual au rãmas în familia proprie, ceea ce, spun psihologii, este benefic pentru depãsirea traumei. „Bineînteles, copiii rãmân în atentia noastrã si beneficiazã de consiliere psihologicã, pentru cã este foarte important sã depãseascã aceastã traumã”, a subliniat purtãtorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara.

Îmbucurãtor este faptul cã a scãzut numãrul micutilor care au ajuns în grija statului, abandonati sau din motive independente de vointa pãrintilor, cum ar fi pe fondul sãrãciei sau al bolii.  Astfel, în 2011 au fost 89 de copii internati în centrele de plasament sau care au ajuns la asistenti maternali, iar în 2012 numãrul lor a scãzut la 67.

Carmen Cosman