0342604001159417481451b4e8953a62010767462Exploatarea Minierã Aninoasa, închisã în urmã cu cinci ani, nu se mai transformã în muzeu. Banca Mondialã a oprit finantarea de peste 2 milioane de dolari a acestui proiect.

Unic cel putin la nivel national, proiectul de transformare a Exploatãrii Miniere Aninoasa într-o minã- muzeu este în impas. Dupã ce de-a lungul timpului Guvernul României a tot întârziat alocarea fondurilor ce trebuie asigurate de partea românã, acum Banca Mondialã spune „pas” finantãri. Iar în lipsa acestor fonduri, proiectul în valoare de peste 2 milioane de dolari, este blocat, pentru cã autoritãtile de la Aninoasa nu îsi pot permite sã plãteascã nici mãcar paza incintei miniere.

Proiectul de ecologizare a Minei Aninoasa si transformare a unei pãrti în muzeu a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari si ar fi trebuit sã fie finantat în proportie de 85% de Banca Mondialã, în timp ce Guvernul României avea o cotã de 15%. Mina Aninoasa a fost închisã în urmã cu cinci ani, din cauzã cã nu mai era rentabilã. De atunci a intrat într-un amplu program de conservare. În locul ei, administratia localã si-a propus sã amenajeze prima minã muzeu din România, unde sã se poatã practica turismul subteran. Banca Mondialã a fost interesatã de proiect si l-a aprobat spre finantare, cu fonduri nerambursabile si, mai mult decât atât, tot organismul international urma sã suporte toate cheltuielile timp de doi ani. Conform proiectului, muzeul subteran are o suprafatã de douã hectare si va fi amenajat exact ca o veritabilã minã: cu utilaje, vagoneti si lãmpase. Numai cã finantarea s-a oprit, iar pânã acum s-au executat lucrãri în valoare de 3,2 milioane de lei, bani care au fost înghititi de ecologizarea fostului perimetru minier, precum si de reabilitarea clãdirilor exterioare care sunt cuprinse în mina – muzeu, respectiv casa masinii de extractie cu masina de extractie, douã hale care au apartinut unitãtii miniere, fosta statie de salvare minierã, tunelul care ducea minerii de la sala de apel pânã la putul principal si putul principal. Actualul primar al orasului, Nicolae Dunca, nu crede cã blocarea proiectului este o mare tragedie. Dunca spune cã oricum acest proiect era sortit esecului si cã ar trebui gãsite altã destinatie pentru fosta minã. “S-au reabilitat clãdirile respective si BM a oprit finantarea. Cred cã terenul ar trebui pus la dispozitie pentru  investitori, cã sunt niste hale foarte mari”, sustine primarul din Aninoasa.

Carmen Cosman