S-au certat, s-au acuzat reciproc de furt si de necunoasterea situatiei din teren, iar mai apoi au concluzionat cã mai trebuie fãcutã o verificare comunã, pentru gãsirea unei rezolvãri amiabile a problemei.

Asa au decurs ostilitãtile dintre cabanierii din statiunea Parâng care au rãmas fãrã apã si directorul Sistemului Hidrotehnic Petrosani al Apelor Române Jiu – Craiova.

Cabanierii din Parâng lãsati fãrã apã de cei de la Apele Române au cerut ajutorul

primarului din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Încã de dimineatã s-au dus în audientã la edil, asa încât sã gãseascã împreunã o rezolvare, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o statiune turisticã de interes national. Iar primarul a mijlocit o întâlnire între cabanieri si directorul SH Petrosani, Sorin Corici, cu participarea responsabililor din administratia publicã. Este vorba despre 8 cabane, racordate pe un bransament  al Clubului Sportiv Scolar, despre care Apele Române spune cã este ilegal.

Cei de la CSS au contract au contract cu societatea, dar acestia spun cã nu l-au respectat si aveau functional un bransament suplimentar la care s-au racordat ceilalti. O situatie diferitã în teren, unde, cei de al CSS spun cã lucrurile stau cu totul altfel. „Noi pe acel by – pass aveam apometru si asa mai departe. Din punctul nostru de vedere acela era autorizat”, a declarat Zoltan Toth, directorul CSS Petrosani. Cât priveste pierderile de care vorbeau cei de la Apele Române, reprezentantii CSS spun cã reprezintã, de fapt, apa consumatã pentru amenajarea unei pârtii de sanie pentru

campionatul national.

S-au certat pe bransamente

La întâlnirea de la Primãrie, spiritele s-au încins cu atât mai mult cu cât fiecare parte sustine cã are dreptate, iar cabanierii nu înteleg de ce trebuie sã sufere sau sã fie acuzati cã furã apã, dacã legislatia prevede cã persoanele care au un consum mai mic de 2 mc/ secundã nu au nevoie de contract cu Apele Române, lucru recunoscut de reprezentantul institutiei. Si, dupã amenintãri cu instanta de judecatã sau cu reclamatii la minister, cei de al Apele Române si cei de al CSS au convenit sã mai meargã odatã în teren pentru a analiza situatia. Asta cu atât mai mult cu cât rezolvarea situatiei constã doar într-o chestiune tehnicã: autorizarea si celui de-al doilea bransament la care sunt legate cabanele lãsate pe sec.

„Am ajuns la un consens cu domnul director al Clubului Sportiv Scolar. Urmeazã sã mã deplasez cu dumnealui în teren si sã reglementãm sau sã autorizãm aceastã institutie, CSS, asa cum solicitã dumnealor. În primul rând, trebuie sã facã o documentatie modificatoare si sã solicite un aviz modificator. Pentru situatia de astãzi, nu se poate sã se dea drumul pe cea de a doua conductã, pentru cã este ilegal amplasatã.

Nu este în documentatie ”, a declarat Sorin Corici, directorul SH Petrosani. Iar asa situatia ar intra pe fãgasul normal, ori, dacã nu, cabanierii pot sã se racordeze la alte izvoare necaptate, fãrã sã aibã nevoie de vreun aviz.

Carmen Cosman