A scãpat, prin împlinirea termenului de prescriptie, de rãspunderea penalã, dar nu scapã de plata datoriilor la apã. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Vasile Savu, este bun de platã.

S-a mutat de câtiva ani în Timisoara, dar datoriile l-au ajuns din urmã. Vasile Svu, fostul presedinte – deputat al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, trebuie sã plãteascã câteva zeci de milioane de lei vechi la apa potabilã.

Datoria lui a  fost descoperitã de cei de la ApaServ Valea Jiului SA dupã ce au decis sã sisteze, din cauza datoriilor, apa pentru blocurile care apartin de asociatia de proprietari din zona Mignon, o zonã centralã a municipiului Petrosani .

„Eu am niste date de la asociatie în care se spune cã unul dintre datornicii mari de la asociatia de al Mignon este fostul lider de sindicat, Vasile Savu. Astãzi (n.r. ieri) a fost la mine din nou presedintele acestei asociatii si, în timp ce discutam cu dumnealui, a fost sunat de însusi Vasile Savu ca sã îl anunte cã vine la asociatie ca sã îsi plãteascã datoriile.

Eu cred cã este un pas mare ca domnul Vasile Savu a venit în Valea Jiului sã îsi plãteascã datoriile”. Chiar dacã s-a mutat din Petrosani, Savu are un apartament în acel bloc, iar datoriile sunt acumulate pe parcursul mai multor ani.

Exemplu negativ în Raportul pe Justitie al CE

Vasile Savu este un personaj extrem de controversat si în 2011 a scãpat de rãspunderea penalã prin împlinirea termenului de prescriptie a faptei, devenind în acest fel exemplu negativ dat de Comisia Europeanã în Raportul pe Justitie, în care s-a solicitat României sã accelereze dosarele de coruptie la nivel înalt. Dosarul penal al fostului lider de sindicat s-a tot plimbat prin instante pânã la împlinirea termenului de prescriptie a faptei. Presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Vasile Savu a fost si deputat între 2000 si 2004, din partea Asociatiei Macedonenilor Slavi din România. În anul 2006 procurorii DNA au decis trimiterea lui în judecatã pentru fapte de coruptie si au stabilit cã fostul parlamentar a fãcut excursii repetate în SUA, Africa de Sud, dar si în tãri europene pe banii Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului si ai Confederatiei Sindicatelor Miniere din România. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Vasile Savu a fost acuzat de folosire a influentei în scopul obtinerii de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Condamnat de prima instantã de judecatã la trei ani de închisoare si plata a 50.000 de euro, fostul lider al minerilor a scãpat basma curatã în cele din urmã, dupã ce în  luna aprilie 2011 Curtea de Apel Bucuresti a constatat încetarea procesului fostului deputat PSD.

Carmen Cosman