SAMSUNGBunã-i apa de izvor, nu e doar o sintagmã, ci chiar un adevãr. O spun medicii, dar si oamenii bolnavi, care vin în numãr tot mai mare sã ia apã dintr-un izvor de la Petrosani.

Tot mai multi oameni bolnavi vin la izvoarele de munte din Petrosani. Asta pentru cã s-au convins de proprietãtile curative ale apei de izvor, în detrimentul celei de la robinet. Multi spun cã se simt excelent dupã ce au consumat aceastã apã, iar unii sunt chiar grav bolnavi. „Sunt bolnav si apa asta iese direct din pãmânt, direct de la Dumnezeu. E mai bunã, decât cea de la robinet. Din spetembrie, anul trecut, am fost operat de un cancer rennal la Madrid si am venit aici sim+am mutat aici cã sunt în ultima fazã si vreau sã beau doar apã de izvor. Singura solutie e sã beau apã din aceasta sã mã purific un pic. Nu conteazã cã e ger si zãpadã, cã vin dupã apã zilnic. O sã mã odihnesc când o sã mor, dar pânã atunci, am încredere în apa asta”, spune un om  care cobora dealul cu bidoanele pline cu apã de izvor. „Vin pe frig, cã e bunã apa asta. O beau, fac mâncare cu ea si chiar pentru diverse retete medicale o folosesc. Eu iau apã de aici de când mã stiu. Aia de la robinet e cu clor si alte impuritãti, asta, în schimb e foarte bunã”, spune un alt om. „Eu, în 1997 am iest la pensie si apoi m-am îmbolnãvit. Am avut o operatie la stomac si mereu aveam probleme. Dupã ce am bãut apã din aceasta, totul a revenit la normal. Nu mai am diree, nici matele nu îmi mai fac probleme si cred cã asta e cea mai bunã apã”, spune un alt bãrbat care îsi umplea sticlele cu apã la izvor.

Sute de oameni ajung sã se deplaseze, chiar si din alte localitãti ale Vãii Jiului, pentru a lua apã de izvor. O fac pentru cã s-au convions cã apa e bunã si cei care locuiesc în apropiere spun cã strada lor e cea mai populatã, datoritã celor ce urcã, indiferent de vreme, dupã apã de izvor. „Zilnic vãd aici cum vin oamenii si noi, cei care stãm aici, numai apã din izvorul acesta folosim. E cea mai bunã”, sustine o femeie care locuieste la casa din apropiere.

Medicii recunosc cã apa de izvor este foarte bunã si chiar o recomandã, dar nu neapãrat pentru tratarea unor afectiuni, ci pur si simplu pentru calitãtile deosebite. „Este o orientare nouã a oamenilor spre naturã, iar dacã sursa de apã e sigurã, vine din munte si nu are altceva pe parcurs e foarte bune. Nu stiu dacã avem apã chiar pentru tratament, dar e bunã de bãut si e bine cã oamenii o consumã ca alternativã”, a declarat si dr. Dumitra Udrea, medic de familie.

În Petrosani existã cel putin  douã izvoiare cu apã, iar sute de oameni urcã în munte cu bidoanele. Apa de izvor este verificatã periodicx de responsabilii de la DSP si atunci când nu îndeplineste calitãtile necesare, este opritã. Pânã acum, însã, nu a fost necesarã sigilarea izvorului.

Diana Mitrache