P1040256Drumul spre Pasul Vulcan, votat de consilierii judeteni. Vineri, în cadrul sedintei de Consiliu Judetean, consilierii au aprobat proiectul „Modernizare DJ 664 : Pas Vulcan – Vulcan, km:38+000 – 41+700 ” si a cheltuielile  legate de proiect din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.

Conform documentatiei, s-a aprobat contractarea unei finantãri pentru realizarea lucrãrilor din cadrul proiectului. ”Se solicitã finantarea nerambursabilã în vederea realizãrii proiectului „Modernizare DJ 664 : Pas Vulcan – Vulcan, km:38+000 – 41+700” în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritarã 2 – “Îmbunãtãtirea infrastructurii de transport regionale si locale”, în valoare totalã de 12.063.160,17 lei”, se aratã în nota de fundamentare.

Se aprobã cofinantarea localã a proiectului invocat la art. 1 din prezenta hotãrâre, reprezentând 2% din valoarea costurilor eligibile, în sumã de 195.012,65 lei si a costurilor neeligibile ale acestuia, conform bugetului prevãzut în anexa la prezenta hotãrâre.

Cheltuielile neeligibile ce vor interveni pe parcursul implementãrii proiectului vor fi suportate din bugetul propriu al  Judetului  Hunedoara. Totodatã s-a aprobat suma de 9.750.632,17 lei  pentru acoperirea contributiei din fondurile structurale în cadrul proiectului, sumã ce va fi cheltuitã în avans de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara pânã la rambursarea cheltuielilor de cãtre Autoritatea de Management, conform bugetului prevãzut în anexa la prezenta hotãrâre.

În cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritarã 2 –  “Îmbunãtãtirea infrastructurii de transport regional si local”, Consiliul Judetean Hunedoara a depus in anul 2009 spre finantare „Modernizare DJ 664 : Pas Vulcan – Vulcan, km:38+000–41+700”.

Obiectivul general al proiectului urmãreste îmbunãtãtirea infrastructurii rutiere judetene cu scopul creerii cadrului propice dezvoltarii socio – economice  durabile , incurajarii dezvoltarii sectorului  privat autohton, dar si atragerii investitiilor straine precum si  îmbunãtãtirea accesibilitãtii regiunilor si mobilitãtii populatiei, bunurilor si serviciilor, in vederea stimulãrii dezvoltãrii economice durabile. Proiectul are în vedere conectarea drumului judetean la reteaua drumurilor nationale si la reteaua TEN (Retea Europeanã de Transport) prevãzutã a se realiza prin POR, are implicatii asupra dezvoltãrii regionale, atrãgând în circuitul economic o zonã cu o dezvoltare structuralã deficitarã, asigurarea accesului facil auto cãtre o zonã cu potential turistic  si fluidizarea traficului spre zonã, sprijinirea dezvoltãrii zonei, realizarea unei mai bune conexiuni cu zonele si rutele comerciale în zonã.

Lucrãrile de modernizare a DJ 664 vizeazã ridicarea nivelului performantelor prevãzute initial la construirea drumului, constând în  amenajãri complexe prin sistematizarea elementelor geometrice si aplicarea unei îmbrãcãminti moderne în cadrul unui sistem rutier dimensionat conform reglementãrilor  tehnice în vigoare. Conform adresei Agentiei pentru Dezvoltare Regionalã Vest nr.3807/03.06.2009 proiectul depus a fost declarat conform administrativ si eligibil. Ulterior, Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Vest a comunicat, prin adresa nr.9652/09.12.2009, cã, în urma evaluãrii tehnice si financiare, proiectul a fost acceptat si inclus în lista de rezervã aferentã Domeniului major de interventie 2.1.- “Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strãzi urbane- inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centurã”.

Monika BACIU