Înfiintatã în anul 1919, echipa de fotbal Jiul Petrosani va intra în istorie, anul 2013 urmând a-i aduce dezafilierea si apoi desfiintarea. Mai exact, finantatorul Alin Simota a precizat cã nu mai doreste sã investeascã în echipã si cã vrea s-o predea primãriei. Cu tot cu jucãtori, antrenori, palmares si datorii.

„Din cauza perioadei de crizã economicã am decis sã-mi retrag sprijinul financiar pentru cã nu îmi mai permit sã finantez echipa Jiul Petrosani. Voi ceda, cu titlu gratuit, echipa primãriei si ei, dacã doresc, pot sã o preia si sã o mentinã în Divizia C, acolo unde se aflã în prezent. Dacã doresc sã o preia noi le punem la dispozitie terenul principal, terenurile de antrenament, instalatiile de apã si curent. Dacã primãria refuzã sã o preia, echipa se va retrage din Liga a 3-a, ceea ce va reprezenta sfârsitul acesteia. Nu as fi dorit sã ajungem aici dar eu, singur, nu mai pot tine echipa. Alte primãrii din tarã alocã bani pentru echipele locale de fotbal dar se pare cã la noi nu existã acest interes. Pentru echipa din liga a 3-a sunt nevoit, lunar, sã scot din buzunar, dacã mi-as dori sã promovez în liga a II-a, cel putin 1 miliard de lei vechi. Ori, eu, nu mai pot asigura acesti bani”, a declarat Alin Simota, finantator Jiul Petrosani.

În acest timp, primãria a precizat cã nu doreste sã preia Jiul si nici sã aloce noi bani pentru ca echipa sã-si continue activitatea în cel de-al treilea esalon al fotbalului românesc. „Legal, pentru cã este un club privat, nu putem prelua echipa si nici nu ne dorim sã facem acest pas, pentru cã nu avem fondurile necesare. Îmi pare foarte rãu cã o echipã care a reprezentat, timp de ani buni, ceva în fotbalul românesc se va desfiinta dar, primãria nu o poate ajuta din punct de vedere financiar”, a precizat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Prin urmare, în lipsa finantãrii, dupã 94 de ani de existentã, Jiul Petrosani va fi desfiintatã. „În ceea ce-i priveste pe jucãtori si antrenori, acestia au primit dezlegãri si sunt liberi sã plece unde doresc. Dacã vor, pot rãmâne la echipa a II-a, care activeazã în liga a 4-a, bineînteles, cu salariile diminuate. Asta, în cazul în care echipa a II-a nu va avea de suferit, si ea, în urma desfiintãrii primei echipe”, a mai precizat Alin Simota.

Si totusi, Simota nu va renunta la fotbal. Nu de alta dar s-a decis sã înfiinteze o academie de fotbal ce va purta numele de „Jiul Petrosani”. Aceasta va fi destinatã pregãtirii copiilor care doresc sã practice fotbalul, nu neapãrat la nivel de performantã.

Mircea Nistor