Renuntã la lupta internã, dar trece la alt nivel. Politistul Adrian Sucilã, care face obiectul a cel putin douã dosare penale, îsi duce seful direct la CEDO.

Liviu Gabriel Dumitru, seful IPJ Hunedoara, reclamat la CEDO. Politistul vulcãnean Adrian Sucilã, devenit celebru dupã implicarea lui în douã dosare cu tentã sexualã, vrea pedepsirea celor care au nesocotit o hotãrâre a unei instante de judecatã, respectiv a Înaltei Curti de Casatie si Justitie.  Rãzboiul dintre Adrian Sucilã si seful IPJ a început dupã ce acesta a cerut în instantã sã fie repus pe functie si a avut câstig de cauzã. Sucilã a fost sanctionat disciplinar în urmã cu mai multi ani pentru “comportament necorespunzãtor” si a  fost transferat de la Biroul de Investigatii Criminale, la Ordine Publicã. A contestat decizia si a atacat în instantã sanctiunile aplicate. A avut câstig de cauzã atât la prima instantã, cât si ulterior, în cãile de apel si recurs, si ar fi trebuit repus în functia de pe care a fost schimbat, însã acest lucru nu s-a întâmplat. Politistul a cerut tot în instantã sanctionarea celor care nu au pus în aplicare decizia instantei de judecatã, iar în 16 februarie 2010 Adrian Sucilã a mai obtinut  o victorie la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecãtorii i-au aplicat sefului IPJ Hunedoara o amendã în cuantum de 20 la sutã din salariul minim brut pe economie, per zi de întârziere, pe durata 24.12.2008 – 09.01.2009 pentru neîndeplinirea obligatiei de a executa sentinta nr. 885/ CA/25.03.2008 a Tribunalului Hunedoara, rãmasã irevocabilã.

Ulterior, Adrian Sucilã a formulat o plângere si la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia, contra comisarului sef Liviu Gabriel Dumitru, pentru abuz în serviciu si nerespectarea unei hotãrâri judecãtoresti, dar procurorii au dat rezolutie de neîncepere a urmãririi penale. Politistul a formulat recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie, care s-a pronuntat, prin decizie penalã definitivã, în favoarea acestuia. Dupã motivarea sentintei, dosarul a ajuns, din nou, la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia, dar aici procurorul de caz a dispus, încã o datã, neînceperea urmãririi penale, iar decizia a fost atacatã în instantã. Aflat în stare de arest preventiv în dosarul în care este judecat pentru act sexual cu un minor si corupere sexualã, Sucilã a renuntat la acest proces, dar, spune el, asta numai pentru cã se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.”Am câstigat o datã la Înalta Curte de Casatie si Justitie ceea ce trebuia, urmeazã sã înaintãm un dosar la CEDO, ori CEDO impune ca, atunci când apelezi la serviciile institutiei, sã urmezi toti pasii în institutiile din România.

Noi am câstigat o datã. Sã ne întoarcem înapoi, sã urmãm aceeasi pasi pentru a obtine douã sentinte de acelasi fel nu avea sens, atunci mergem pe prima sentintã”, a declarat la finele sãptãmânii trecute Adrian Sucilã.

Carmen Cosman